Sólymos szerint Szlovákia a felelősen gondolkodó országok közé tartozik

Sólymos László (Most-Híd) az uniós környezetvédelmi miniszterek kétnapos helsinki tanácskozását követően kijelentette, hogy Szlovákia a klímaváltozás elleni harcban a felelősen gondolkodó államok közé tartozik, csakúgy, mint az Európai Unió.

Szlovákia környezetvédelmi minisztere szerint a klímaváltozás elleni harc a minisztérium egyik fő prioritása. „A klímaváltozás már nem valamiféle jövőbeni fenyegetés, hanem a jelen egyik legnagyobb kihívása. A következő generációk jövőjéről van szó, ezért fontos, hogy globális célokat tűzzünk ki, mint például a párizsi klímaegyezmény” – hangsúlyozta Sólymos.

Hírdetés

A tárca emlékeztet, hogy Szlovákiának 1990 óta 40 százalékkal sikerült csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, viszont minden további csökkentés csakis új technológiák bevezetésével érhető el. Ezzel kapcsolatban a minisztérium kiemeli a Felső-Nyitra vidéke szénbányászatának beszüntetését.

Konkrét számokat a 2030 és 2050 közti időszakra vonatkozó, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés stratégiája tartalmaz majd, amelynek az év végéig kell elkészülnie. „A dokumentum kulcsfontosságú lesz az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság elérése szempontjából” – közölte a környezetvédelmi tárca.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »