Sólymos: a kormány rekonstrukciója nem jöhet számításba

Sólymos: a kormány rekonstrukciója nem jöhet számításba

Sólymos szerint az egyedüli megoldást az előrehozott választások jelentik.

A kormány rekonstrukciója nem jöhet számításba, mondta a szerdai kormányülés után Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Híd alelnöke.

Sólymos szerint az egyedüli megoldást az előrehozott választások jelentik.

Elmondása szerint a tárgyalások során a Híd képviselői ezt az állaspontot képviselik.

A mai kormányülésen egyébként Robert Kaliňák is megjelent, aki hétfőn bejelentette, hogy lemond a belügyminiszteri posztról. Sólymost ez nem lepte meg, ahogy Ján Drucker (Smer) egészségügyi minisztert sem, aki nem tartja Kaliňák lépését provokációnak.

Drucker szerint Kaliňák az ülés végén megköszönte a közös munkát.

Lucia Žitňanská nem vett részt az ülésen, Mária Kolíková államtitkár képviselte őt.

Franťišek Šebej, a Híd képviselője nap közben azt nyilatkozta, hogy ha a Smer képviselői még mindig a kormány átalakításában reménykednek, akkor nem tudták értő módon elolvasni a Híd keddi nyilatkozatát. “Ez a probléma Szlovákiában, hogy nem elégséges az oktatás” – mondta a képviselő.

Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el a kormány átalakítását, azt válaszolta, hogy a kormányátalakítás a miniszterek lecserélését jelenti. „Ez számunkra elfogadhatatlan. Vagy előrehozott választások lesznek, vagy megdöntjük a kormányt” – ismételte el a párt álláspontját.

A legerősebb kormánypárt, a Smer mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi kormány a helyén maradjon. Ha ez nem sikerül, és nem marad más lehetőség, akkor az ország számára a legtisztességesebb megoldás az előrehozott választás lesz – jelentette ki szerdán újságírók előtt Erik Tomáš, a Smer képviselője és Robert Fico kormányfő mediális tanácsadója.
 

Tomáš a háttérben folyó tárgyalásokat nem akarta kommentálni. Annyit mondott, hogy optimálisnak tartaná, ha még a héten sikerülne elfogadni egy végleges állásfoglalást. Hozzátette: a Smer küldöttsége csak ezután találkozik Andrej Kiska államfővel.
  

Robert Fico szerdán megjelent a parlamentben, hogy részt vegyen a frakcióülésen, az újságíróknak azonban nem volt hajlandó nyilatkozni a Most-Híd előrehozott választásokra vonatkozó határozatáról.
  

Miroslav Číž, a Smer-frakció alelnöke elmondta: a pártban a Híd határozatából két lehetőséget olvasnak ki: az előrehozott választásokat, vagy a kormány mélyreható átalakítását. Bugár Béla pártja az Országos Tanács hétfői ülése után kinyilvánította: ha nem sikerül megegyezni a koalíciós partnerekkel az előrehozott választásokról, a Most-Híd kilép a koalícióból. Číž szerint ugyanakkor az előrehozott választások mellett a kormányfőcsere lehetőségéről is tárgyalnak.
  

A Smer képviselője elmondta: az ellenzék bizalmatlansági indítványát a párt biztosan nem fogja támogatni, de azt nem tudta megmondani, hogy a koalíciós partnerek hogyan fognak szavazni. Hozzátette: jelenleg arról is tárgyalnak, hogyan viszonyuljanak a hétfői parlamenti üléshez, melyen sor kerül a bizalmi szavazásra.

Tibor Bernaťák, az SNS frakciójának vezetője elmondta, hogy továbbra is folynak a tárgyalások a koalíciós vezetők között. Hozzátette: a kormány továbbra is működőképes, és amíg ez így marad, az SNS a kormánykoalíció tagja marad.   

Az ellenzék Fico ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát az SNS nem támogatja. „El tudják képzelni, hogy valaki megdönti a saját kormányát? Egyszer már megtörtént ez, de az SNS nem fogja megdönteni a saját kormányát” – tette hozzá Bernaťák. (TASR, SITA)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »