Soltész Miklós a határvédelemről és az ukrán nyelvtörvényről tárgyalt a bolgár miniszterelnök-helyettessel

Az illegális migráció megállítását célzó intézkedésekről is szó volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes szombati megbeszélésén.

Az államtitkár erről a Pest megyei Halászteleken, a Bulgária függetlensége napja alkalmából tartott ünnepség után beszélt az MTI-nek. Az eseményen részt vett Valeri Szimeonov is.

Soltész Miklós felidézte: Bulgária 1878-ban, csaknem 500 éves oszmán megszállás után vált függetlenné. Azt, hogy mit jelent egy megszállás, a magyarok is nagyon jól tudják, akárcsak azt, hogy egy hasonló időszakra, helyzetre fel kell készülni – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a jelenleg Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika felől érkező hatalmas népvándorlásra pedig meg kell adni a választ.

Kiemelte: Bulgária is megépítette az országa határait védelmező kerítést, és a magyarokhoz hasonlóan úgy látják, ott kell segíteni, ahol a baj van. A demográfiai kérdést pedig nem bevándorlással, nem egy teljesen más kultúra behozatalával kell segíteni, mert ha egy társadalom teljes mértékben feloldódik egy másik kultúrában, és ráadásul ez erőszakos, agresszív módon történik, akkor a megmaradás esélye minimálisra csökken – mondta.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy közös magyar, bolgár, román, görög fellépésre is szükség volt az anyanyelvi oktatást korlátozó módosított ukrán oktatási törvény miatt, ami teljes mértékben elfogadhatatlan, és ami nemcsak a magyarokat, de az összefogásban részt vevő nemzetekhez tartozó kisebbségeket is sújtja.

Mint mondta, a magyaroknak teljesen természetes az, hogy más nemzetiségekkel élnek együtt, akik nem ellenfelek, főleg nem ellenségek, hanem egy országot alkotó közösség részei.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »