Sokszorosító grafikai eljárások a konyhában

Sokszorosító grafikai eljárások a konyhában

Könyvbemutatóval és műhelyfoglalkozással is várja az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön az október 13-áig tartó 4. Székelyföldi Grafikai Biennále.

grafbi443_b

Jövő héten ünnepélyes megnyitó keretében jelentik be a biennálé díjazott alkotásait, de a kísérőrendezvények már korábban megkezdődtek. Negyvenegy országból 507 képzőművész összesen 1238 alkotást küldött be – tájékoztatott korábban Imreh Marton István, a társszervező Kovászna Megyei Kulturális Központ vezetője.

Hangsúlyozta, a negyedik alkalommal sorra kerülő rendezvényt Románia egyik legrangosabb grafikai szemléjeként jegyzik, erre utal az is, hogy a szakmai körökben is nagy elismerést szerzett, neves művészeti egyetemek, művésztelepek ajánlottak fel díjakat, és a rendezvényt a Krakkói Grafikai Triennálé is ajánlja. A biennálé kísérőrendezvényei már szeptemberben elkezdődtek: kortárs lengyel plakátművészek alkotásait állították ki a Lábas Házban, a tárlat október 12-én 12 óráig látogatható. A beinnálé törekszik olyan rendezvényeket szervezni, amelyek a széles közönség számára népszerűsítik a grafikai eljárásokat, közelebb hozzák a műfajt az érdeklődőkhöz, ezért a hírnökrendezvények egyike a fiatalok számára mutatja be a sokszorosító grafikai eljárásokat, a második pedig könyvbemutató formájában szólítja meg az érdeklődőket – közölték a szervezők.

Csütörtökön a tervek szerint Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének vezetője a hagyományos grafikák elkészítésének módját ismertette a Nyomódúc és/vagy számítógép című kötete bemutatóján, az Erdélyi Művészeti Központban. Pénteken ugyanott 11, valamint 13 órától Grafika a konyhában címmel fiatalok számára szervezett interaktív foglalkozás keretében az érdelkődők maguk készíthetnek grafikai munkákat. A foglalkozások során olyan grafikai eljárásokat mutat be dr. Szepessy Béla, amelyeket szinte bármelyik háztartásban el lehet végezni, különösebb műhelyfelszerelés nélkül, de megadják a nyomat elkészítésének élményét.

Így jutunk el a krumpli­nyom­dától, a pecsételőkön át a litográfiáig, valamint megismerhetőek lesznek a transzfertechnika lehetőségei, ezáltal is minél több gyermek és érdeklődő felnőtt számára elérhetővé, kézzelfoghatóvá és élménnyé téve a sokszorosító grafika varázslatos világát. Október 12-én nyitják meg hivatalosan a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálét, a több mint 300 alkotást bemutatót tárlatot a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban tekintheto meg a közönség. A 4. Székelyföldi Grafikai Biennále szervezői: Kovászna Megyei Tanács, Hargita Megyei Tanács, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »