Sokszorosan megtérül a CeBIT-re fordított 340 millió forint

Sokszorosan megtérül a CeBIT-re fordított 340 millió forint

Ismét önálló országstanddal van jelen a CeBIT-en Magyarország, hogy a digitális gazdaságban kapcsolatokat építsen, üzleteket kössön, és a magyar innovációknak piacot teremtsen.

Péntekig mutatkozhatnak be a vállalkozások a világ egyik legnagyobb digitális és innovációs kiállításán, a hannoveri CeBIT-en. Magyarország önálló országstandján tizenkét cég szerepel, további kilenc tart előadást a prezentációs térben, és nyolcuk a központi színpadon is. A magyar kiállítás résztvevőit több mint ötven jelentkezőből választották ki, figyelembe véve, hogy az adott cég és terméke mennyire érett a külpiacra lépéshez. A kiválasztottakat az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) készítette fel a rendezvényre.

„A CeBIT-en évtizedek óta vannak jelen magyar vállalkozások, de egyedül egy kis cég elvész ebben az ötezer vállalkozás részvételével tartott rendezvényen. A hazai vállalkozásoknak sokkal nagyobb lehetőségük van az üzleti találkozókra, ha egy ekkora és ilyen látványos tér áll a rendelkezésükre, mint a magyar stand. Az országstand állításának másik célja üzenni a világ gazdaságának, hogy Magyarországon nagy léptékű digitális fejlesztések zajlanak. Üzenet a német piacnak is: a magyar–német gazdasági kapcsolatok mindkét ország számára meghatározók, fontos üzleti partnerek vagyunk. Ezt az is alátámasztja, hogy a V4-ek és Németország külkereskedelmi kapcsolata nagyobb volumenű, mint a német–francia” – mondta a Világgazdaságnak
Deutsch Tamás, a Digitális jólét program miniszterelnöki biztosa.

Hírdetés

Mint elmondta, a magyar állam 1,1 millió eurót fordít a részvételre, de a kiállításon megjelenő cégek minimum 30-40 millió eurónyi üzletet kötnek majd, vagyis a befektetés hozadéka harminc-negyvenszeres lehet.

„A magyar digitális gazdaság az elmúlt évek előrelépésének, a digitális és gazdasági fejlesztési programjainknak köszönhetően európai szereplővé vált. Magyarország azon erős digitális gazdaságú uniós tagországok közé tartozik, amelyben már a bruttó nemzeti jövedelem több mint 20 százalékát a magyar digitális gazdaság állítja elő. A munkavállalók több mint 15 százaléka a digitális gazdaságban dolgozik” – mondta Deutsch Tamás a magyar stand megnyitóján. Magyarország az idén már másodszor jelenik meg országstanddal. Tavaly a Hungary, home for innovation volt a jelmondata, az idén a Living innovation.

„A szoftver- és a szolgáltatásexport az utóbbi öt-hat évben évi 20-25 százalékkal nőtt Magyarországon, a mértéke körülbelül 600 milliárd forint. Ma Magyarországon a legexportképesebb és legtöbb hozzáadott értéket termelő ágazat a digitalizáció” – emelte ki Major Gábor, az IVSZ főtitkára.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »