Sokkolta a piacokat a brexit híre

Sokkolta a piacokat a brexit híre

A tőzsdéket és a devizapiacot meglepte a döntés, a világgazdasági válság óta nem látott mínuszban az indexek.

A brit valuta vesszőfutása az ázsiai piacokon vette kezdetét: „Amint a népszavazás első részeredményei megérkeztek a kilépést pártolók előnyét mutatva, a piac meglepődött, és a kockázatok elkerülésére jent vásároltak és fontot eladtak” – mondta Takuya Kanda tokiói pénzügyi elemző.

Aki tehette, próbált megszabadulni a brit valutától, ami 9 százalékos csökkenést eredményezett, s ezzel 30 éve nem látott mélységekbe taszították a fontot. A japán pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy  szélsőséges kilengések várhatók a valutapiacon, amelynek stabilitása létfontosságú a globális növekedés számára.

A font gyengélkedése az eurót és a kisebb európai valutákat is magával ránthatja. A menedékdevizának tartott dollár, jen és svájci frank viszont nyerhet, és növekedésnek indulhat az aranyár is. A kiszámíthatatlan mozgások azonban mindenkinek árthatnak a világgazdaságban.

A népszavazás nemcsak a devizapiacokat, de a vállalati papírok árfolyamát és a tőzsdeindexeket is lejtmenetbe taszította. „A brexit megérkezett. Hajnali 4 órakor egy olyan szóval reagáltam a hírre, amit nem ismételhetek meg itt és most. Számomra rettenetes dolog, hogy Nagy-Britannia távozik az unióból, ezzel ugyanis a többi ország populista pártjai előtt is kinyitják az ajtót, akik ugyanazt akarják majd, mint a britek” – jelentette ki Robert Halver pénzügyi elemző.

A frankfurti DAX 10 százalékot zuhant, de a nyitás után az összes európai tőzsde csökkenésben volt. A BNP Paribas francia befektetési bank előrejelzése szerint a térségbeli börzék 10-15 százalékkal gyengülhetnek a következő napokban. Péntek reggel jelentős, 5 százalék körüli mínuszt jeleztek a New York-i értéktőzsdék határidős indexén is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »