Sokba került, de legalább jó lett a parlament appja

Sokba került, de legalább jó lett a parlament appja

Mobilalkalmazáson keresztül is nyomon lehet követni a parlament munkáját. Meglepő, de működik, bár lehet, hogy nem kellett volna kifizetni érte csaknem tízmillió forintot.

Az MTI beszámolójából kiderül: a Ház honlapján pénteken megjelent tájékoztatás szerint az Országgyűlés Hivatalának applikációja folyamatosan frissülő információkat kínál a plenáris és a bizottsági ülésekről, ezek időpontját például a felhasználó mobilkészüléke naptárába mentheti, és értesítéseket is kérhet. Az app Android, iOS és Windows Phone operációs rendszerrel is elérhető. A bejelentés időpontja nem tűnik indokoltnak, mert mind a Google Playben, mind az App Store-ban április óta elérhető az alkalmazás.

Milyen lett?

Muszáj volt kipróbálnunk az appot, hiszen Magyarországon nagyon ritka, hogy egy állami szerv által fejlesztett valamibe ne csúszna hiba. Ám az Országgyűlés elnevezésű applikáció minden tekintetben profinak tűnt már elsőre.

Az alkalmazás elindítását követően a friss híreket látjuk. Az alsó menürendszerben navigálhatunk a naptár, a képviselők, a bizottságok, az ülésrend és az élő adás között, míg a jobb felső sarokban megbújó menüben a szószólók, az irományok, a kedvencek, az elérhetőségek, a beállítások és az információk kaptak helyet. A pontos használatról prezentációt készítettek, itt végigpörgetheti:

A tartalom persze nem különbözik nagyban az Országgyűlés honlapján találhatóktól. Az appnak azonban mindenképpen vannak előnyei a honlappal szemben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy élőben is lehet követni a parlament munkáját. Vannak, akiknek hasznos lehet a beállításokban megtalálható funkció: lehet értesítést kérni a bizottságok üléseiről. A parlamenti ülésrend inkább a csili-vili, mint a hasznos kategóriába esik, de az is jó, hogy a képviselők adatlapján pár pillanat alatt lehet böngészni. Igaz, ide elfért volna egy közvetlen üzenetküldési funkció.

Nem mehet minden zökkenőmentesen

Van persze, amit sikerült elszúrni a parlament honlapján. Az új mobilalkalmazást bejelentő eredeti bejegyzés URL-jéből ugyanis ez a tavalyi esemény olvasható ki: Az elhunyt Herbst Jánosra emlékezett az Országgyűlés (a hibát cikkünk megjelenésének idejére már javították). A Google Playre vezető linket sem sikerült tökéletesen beszúrni, ha erre rábökünk, ide jutunk:

Az applikációhoz tartozó e-mail cím (parlamentogyh.app@gmail.com) sem a profizmusról árulkodik, összességében mégis elmondható, hogy sikerült valami maradandót alkotni, ami leginkább az újságírók munkáját könnyítheti meg a jövőben. Nehéz elképzelni ugyanis olyan magyar adófizetőt, aki a villamoson ülve parlamenti albizottságok munkáját böngészné a telefonján.

Sötét háttérre is válthatunk

Ennyit azért nem biztos, hogy megér

Bár a 444.hu azt írta, hogy az alkalmazást Monor fideszes polgármesterének cége, a Humánswot Kft. készítette az Országgyűlés Hivatalának 24,3 millió forintért, az applikációban azt találni, hogy a Konzorcia volt a fejlesztő, így a Humánswot egy másik projekt közbeszerzését nyerhette el. (Azóta az országgyűlési sajtóiroda kérésére a 444 is kijavította cikkét.)

Az applikációra 2015. december 15-én kötött szerződést az Országgyűlés Hivatala a Konzorcia Kft.-vel, amely március 31-ig vállalta az alkalmazás elkészítését – derül ki a parlamenti honlapról. Ez meg is történhetett, hiszen mint említettük, áprilisban már felkerült az alkalmazás-áruházakba az app. Amely végül nem 24,3 millióba került, hanem egészen pontosan 9 906 000 magyar adófizetői forintba. (Érdekesség, hogy a felek 2013-ban is szerződést kötöttek az Országgyűlés weboldalának megújítása kapcsán. A kontraktus 2015. május 31-ig szólt, de már 2013 novemberében „elállás szerződéstől” címen megszüntették.)

Hogy ez a tízmillió forint sok vagy kevés, arról mobilapplikáció-fejlesztésben jártas szakembereket kérdeztünk. Egyikük első blikkre ötmillió forintra saccolta a költséget.

Egy másik szakember már óvatosabb volt, szerinte nehéz megítélni, mennyi munka van az applikációban, ahogy azt sem tudni, hogy a különböző telefonos operációkra egy időben vagy külön-külön fejlesztették azt. Igaz, dizájn alapján inkább előbbire, azaz egy hibrid fejlesztőrendszer használatára tippelne, amellyel a költségek is alacsonyabbak. Tízmillió forint

„egyébként az IT-ban nem egy nagyon nagy összeg, semmiképp nem az a kategória, hogy azt gondolja az ember, itt vesz ki valaki pénzt munka nélkül”

– jelentette ki szakértőnk.

Sok állami megrendelést kapnak

A kivitelező Konzorcia Kft. egyébként régóta működő informatikai cég, amelyben korábban Schmidt Pál, a posta későbbi elnöke is dolgozott. Ő aztán az MPVI Mobil Zrt. vezérigazgatója lett, a társaság 2014-ben olvadt be a Magyar Posta Zrt.-be. Schmidt jelenleg a RacioNet Zrt. alelnöke.

Nem meglepő módon a Konzorcia referenciái között ott találjuk a postát, de más állami vagy fővárosi megrendelői is voltak (ÁKK, BKK Közút, FKF, MÁV, MVM Paksi Atomerőmű), de a versenyszférában is sokat dolgoztak (például bankoknak, szállodaláncoknak és elektronikai cégeknek). Jól is megy a nekik, az elmúlt öt évben csak 2013-ban nem jött össze a nettó négyszázmillió forintos árbevétel, igaz, tavaly tizenkétmilliós veszteséget „termelt” a cég – derül ki az Opten céginformációs adatbázisból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »