Sokat nyert Orbán barátja az online kasszákkal

Jól járt az online kasszák bevezetésével Garancsi István chipforgalmazó és távközlési cége – írja a Világgazdaság.

A kasszák bekötése az adóhatósághoz jó üzlet lett Garancsi István érdekeltségének, a Mobil Adat Kft.-nek. A társaságot 2012 végén hozták létre, az Orbán Viktorhoz közel álló milliárdos 2014 óta többségi tulajdonosa. Ez a cég forgalmazza a pénztárgépekhez a SIM-chipet, és biztosítja a távközlési szolgáltatást. Ennyi elég is volt, hogy árbevétele 2014-ben 1,5 milliárd fölé emelkedjen – olvasható a Vg.hu oldalon. Ezzel több mint 226 milliós adózott eredményt termelt, 220 milliót ki is fizettek osztalékként a tulajdonosoknak – teszik hozzá.

Mint írják, az engedélyezett online pénztárgépeket forgalmazó társaságok is jól jártak a kasszacserével, de nem ennyire: a cégek 2014-ben látványosan megugró árbevételt értek el az előző évhez képest, majd 2015-ben ismét alacsonyabb forgalmat realizáltak. A folyamat során jellemzően megmaradtak a régi pénztárgép-forgalmazók, de néhány kisebb vagy új szereplő is nagyobb részesedést szerzett a piacon – teszik hozzá.

A Vg.hu szerint a verseny vitathatatlan nyertese a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond Kft., melynek többségi tulajdonosa a lengyel Comp-csoport. A cég 2013 második felében az elsők között kapott engedélyt több gépére a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH). Ennek köszönhetően árbevétele 2014-ben 6,6 milliárd forintra ugrott, az előző évi majd tízszeresére és az egy évvel korábbi hússzorosára. A társaság adózott eredménye pedig 252 millió forintra, az előző évi harminchatszorosára nőtt, osztalékot azonban nem vettek ki a tulajdonosok.

A versenyzők közül a leglátványosabb bravúrért járó díjat az LA Pénztárgép Kft. érdemelné. A társaság a fideszes oligarchaként számon tartott, Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral jó barátságot ápoló Horváth László milliárdos cégbirodalmába tartozik – írják. A céget 2013 júliusában jegyezte be a cégbíróság, és augusztus végére kiállították gépére a forgalmazási engedélyt. A társaság kapásból 1,6 milliárd forintos bevételt realizált 2014-ben, 160 millió forintos adózott eredménnyel. A tavalyi év már gyengébben alakult, 380 millió forint volt a nettó árbevétel és 11 milliós veszteség lett az adózott eredmény. Hasonló bravúrt csak egy esetben, a Pfk Kft.-nél láttunk, a cég forgalma 2014-ben az előző évinek közel százszorosára ugrott – olvasható a Világgazdaság cikkében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »