Sokat iszunk

Sokat iszunk

A 18 év feletti szlovákiai felnőttek 14%-a fogyaszt minden nap vagy hetente többször alkoholt. Több mint félmillió ember áll a problémás alkoholfogyasztás határán, ami háromszor több férfit érint, mint nőt. Többnyire házas, nagyobb városokban élő, középkorú, hosszú munkaidővel és alváshiánnyal küzdő emberekről van szó.

A számok riasztóak

Az adatok a Pilulka multinacionális gyógyszeripari konszern és a Behavio kutatási ügynökség széleskörű felméréséből adódnak, amelyet Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában végeztek országonként 1000 fős reprezentatív mintán.

„A szlovákiai polgárok részletesebb vizsgálata során kiderült, hogy

a válaszadók 2%-a minden nap alkoholhoz nyúl, 12%-uk hetente többször, 26%-uk pedig havonta többször. A szlovákiai polgárok 37%-a fogyaszt alkoholos italt alkalomszerűen. A számok riasztóak”

– ecseteli az eredményeket Ján Šaulič, a Pilulka.sk országos menedzsere.

Hozzáteszi, a lakosságnak az egynegyede tartózkodik teljesen az alkoholtól. „Csoportunk célja, hogy rávezesse az embereket arra, hogy törődjenek magukkal. Az alkohol ugyanis az egyik kockázati tényezője térségünkben az olyan betegségeknek, mint a szívinfarktus vagy a szélütés, amelyek egészségesebb életmóddal kiküszöbölhetők lennének” – fogalmazott a szakember.

Miért nyúlnak az emberek az alkoholhoz?

Háromszor több férfinak (17%) van problémája az alkoholfogyasztással, mint nőnek (6%). Átlagosan a szlovákok egyötöde havonta többször is megengedi magának az ivást minden korosztályban, leggyakrabban azonban a középkorúak, azaz a 45 és 54 év közöttiek (29%), amelyet az addiktológusok egyébként is a lakosság kockázati csoportjának tartják.

Hírdetés

Gyors és rohanó életet élünk, keressük a gyorsabb utakat, és főleg a gyors megoldásokat meg az azonnali kikapcsolódást. Legyen szó akár az anyagi biztonságunkról vagy másféle szükségleteink kielégítéséről. Ez pedig feszültséget és nyomást eredményez. A probléma az, hogy az alkohol azonnali megnyugvást, eufórikus érzést és békét kínál, gyorsan megszünteti a feszültséget”

– magyarázta Rastislav Žemlička függőségszakértő.

Szavait a felmérés eredményei is igazolják – a házas válaszadók akár 3%-a is nap mint nap alkoholhoz nyúl, míg az egyedülálló válaszadók körében ez az arány csak 1%. Ugyanakkor gyakrabban fordulnak az alkoholhoz a nagyobb városokban élők, ahol az emberek 3%-a naponta, 13%-a pedig hetente többször fogyaszt alkoholt.

Összehasonlítás a környező országokkal

„Az a személy, akinek nincs kialakított és megvalósított értékrendje, illetve érdeklődési köre, gyakran keres valamit, ami jutalmat vagy élményt nyújt számára. Ezért az alkohol még a fiatalok egy nagy csoportja számára is problémát jelent” – teszi hozzá Žemlička.

A felmérésből ugyanis kiderül, hogy a 18 és 24 év közötti fiatalok egyharmada havonta többször, 5%-uk pedig hetente többször nyúl alkoholhoz.

A felmérés ugyanakkor egy fontos tényre is fény derít – Szlovákia polgárainak akár 77%-a „legalább alkalmanként” megengedi magát az alkoholfogyasztást, ami 3,4 millió felnőtt lakost jelent.

„Ez azonban a legalacsonyabb szám az összes megfigyelt ország közül. Az eredmények szerint a csehek 82%-a, a magyarok 81%-a és az osztrákok 80%-a fogyaszt alkalmanként alkoholt. Az egyes országok lakosságának fennmaradó része absztinens” – mondja Ján Šaulič, a Pilulka.sk szlovákiai vezetője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »