Sokat drágultak az új lakások Pesten és vidéken is

Sokat drágultak az új lakások Pesten és vidéken is

Budapesten 447 lakásépítési projekt folyik, ez körülbelül 30 000 új lakást jelent. Vidéken 288 projekt van folyamatban, összesen közel 9 000 új lakással – írja az ujotthon.hu. A fővárosban az új otthonok fajlagos átlagára 17 százalékkal, a vidéki nagy városokban pedig 7 százalékkal nőtt.

A fővárosi újlakás-piacon a márciusban még elérhető legolcsóbb lakást 360 ezer forint/négyzetméter áron kínálták, míg a legdrágább ingatlanért 2,5 millió forint/négyzetméter árat kértek – írta az ujotthon.hu. A különbség közel hatszoros volt.

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 793 ezer forint, az egy évvel ezelőtt tapasztalt 677 ezer forinthoz képest ez 17 százalékos emelkedés.

Nagyítóval kellett keresni azt a még megvásárolható 15 darab lakást, melynek kínálati ára nem érte el a négyzetméterenként 400 ezer forintot, de a fél millió forint fajlagos árú ingatlanok is mindössze a teljes kínálat 3,8 százalékát tették ki.

Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben vannak. A fővárosban kínált újépítésű lakások 85 százalékát 500 ezer és 1 millió forint/négyzetméter ársávban árulják a beruházók. A belső pesti és a budai kerületekben a kínálat nagyobb része a 750 ezertől egy millió forintig terjedő sávban található, addig a külső pesti kerületekben félmilliótól 750 ezer forintig vásárolhatók meg az újépítésű társasházi lakások.

A fővárosban az ujotthon.hu felmérése alapján mintegy 548 lakás érhető el a bűvös 1 millió forint/négyzetméter felett. Az I. és V. kerületben szinte csak e felett kapható új lakás, de a II. kerületre is, a Pesthidegkút-Máriaremetei városrész kivételével ez az árszint a jellemző, ahogyan a XII. kerület Alkotás úttól távolabb eső beruházásainál, valamint a pesti oldalon, a VI. kerület belső részén is.

A vidéki városokban az újlakás-kínálat átlagos négyzetméterára 414 ezer forint/négyzetméter, ami a fővárosi kerületek átlagos árszintjének a fele, ez tavalyhoz képest 7 százalékos növekedést jelent.

A legdrágább vidéki város Sopron, ahol átlagosan 481 ezer forint/négyzetméter áron vesztegetik az új otthonokat, illetve Székesfehérvár és Kecskemét, ahol 460 ezer forint/négyzetméter az átlagár.

A vidéki városokban már négyzetméterenként 220 ezer forinttól elérhetők az újépítésű lakások és a legdrágább lakás négyzetméterára sem éri el az 1 millió forintot. A megyei jogú városokban kínált lakások 43 százalékát 400 ezer forint alatt árulják a beruházók. A négyzetméterenként 500 ezer forint felett kínált lakások aránya mindössze 13 százalék.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »