Sokan ráfaraghatnak még Tiborcz nagy LED-lámpás üzletére

Sokan ráfaraghatnak még Tiborcz nagy LED-lámpás üzletére

Már az EU-s pályázat kiírásánál, majd a beadásánál is gyanús dolgok történtek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapítása szerint az úgynevezett Elios-ügyben. A 24.hu szerda reggel közölt részleteket a jelentésből, amely állítólag a birtokába jutott, majd nem sokkal később az MSZP nyilvánosságra is hozta a vizsgálat egyik dokumentumát, a szolnoki polgármesternek, a fideszes Szalay Ferencnek észrevételezésre megküldött megállapításokat.

Lehet, hogy sokáig tartott – 2015 nyarán jelent meg az első hír a vizsgálatról –, de az OLAF ezek alapján részletesen feltérképezte a miniszterelnök veje által vezetett, illetve egy időben a tulajdonában is álló Elios Innovatív Zrt. propjektjeinek hátterét. A 24.hu által idézett jelentés szerint a 35 vizsgált projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

http://mno.hu/

A feltételezett visszaélés a konkrét, szolnoki levél alapján már akkor elkezdődött, amikor az irányító hatóság – ez akkoriban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, később a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt – három nappal a benyújtási határidő előtt módosította a pályázat egyik mellékletéhez tartozó Excel táblát. Ez a módosítás tette lehetővé, hogy a megtérülés számításánál a korábbi 50 ezer óra helyett 100 ezer órás üzemidőt számoljanak a a LED világítótestekre.

Ez ugyan műszakilag nem megalapozott – a gyártó, a Tungsram-Schréder saját katalógusa 60 és 80 ezer óra közé teszi az élettartamot –, és a külső szakértők sem tartották megalapozottnak, de csak így jött ki a projekt 15 éves megtérülése. Úgy számoltak, hogy elvileg 15 év után is marad 40 százaléknyi, úgynevezett maradványértéke a világítótesteknek, amivel kijött a matek, és támogathatónak lehetett nyilvánítani a közel félmilliárdos pályázatot.

http://mno.hu/

Hírdetés

Ez a trükk később még fog gondokat okozni az önkormányzatnak, hiszen a műszaki ellenőr is megmondta, hogy 60 ezer óra után további karbantartásra lesz szükség, lényegében cserélni kell majd a LED lámpákat, mert elhalványul a fényük. A szakértő ezért azt javasolta, hogy kössenek 25 éves, rögzített árú karbantartási szerződést. Az önkormányzat viszont nem kötött ilyet, a jelenleg érvényben lévő megállapodás csak a szavatosság idejére terjed ki, vagyis a hibás lámpák cseréjét az Elioson keresztül a gyártó állja.

http://mno.hu/

A pályázathoz be kellett volna nyújtani úgynevezett indikatív ajánlatokat, vagyis három cég árlistájával alátámasztani, hogy nagyjából mennyibe fog kerülni a korszerűsítés. Ilyet azonban Szonok nem nyújtott be, csak hónapokkal később, hiánypótlás keretében. A beadott CD-n a fájlok létrehozási dátuma hónapokkal későbbi volt, de az aláírás dátumaként az eredeti határidőnek megfelelő 2013 február szerepelt, vagyis gyanús, hogy utólag gyártották le ezeket.

Ezt a gyanút csak tovább erősíti az ajánlatok tartalma. A három különböző cégnek tulajdonított ajánlatokat egyetlen személy írta, egy matematikai módszer segítségével: a gynegébb ajánlatokl minden részletükben 5, illetve 7 százalékkal magasabb árat atrtalmaztak, mint a legjobb. A 24.hu szerint ez egy kivételével minden pályázatnál így történt.

A pályázat egyik mellékletének, a lámpák javasolt számáról és a várható költségeiről szóló táblázat egyik társszerzője pedig Mancz Ivette volt, az Elios közvilágítási igazgatója, vagyis a későbbi kivitelező adta meg az önkormányzat nevében azt is, pontosan mire pályáznak. Macz Ivette neve felbukkan még egyszer: ő adott ajánlatot annak a cégnek a nevében is, amely a projekt zárását végezte, vagyis még az ellenőrzés is körön belül maradt. Egy másik város esetében pedig azt tudjuk, hogy magára az EU-s pályázatra is ő hívta fel a polgármester figyelmét.

Van még egy személyi összefonódás, amit az OLAF is észrevett: Hamar Endre egy időben – a 2013-as szolnoki pályázat idején például – Tiborcz üzlettársa és az Elios társtulajdonosa volt. Egy másik cégen, az EUPRO Kft-n keresztül viszont projektmenedzserként irányította a szolnoki beruházást, egy másik cége, a Sistrade Kft. pedig más pályázatok előkészítésében segédkezett, hogy pontosan úgy legyen kiírva, ahogy az az Eliosnak megfelelő.

http://mno.hu/

Az OLAF dokumentumaiból tehát egy komplex rendszer működése olvasható ki, amiben sokak büntetőjogi felelőssége felmerülhetne: az irányító hatóság munkatársaié, akik a kiírás módosításával lehetővé tették a nagy üzletet; az önkormányzati vezetőké, akik nem megalapozott pályázatokat nyújtottak be; és természetesen az Elios és a hozzá kapcsolódó vállalkozások vezetőié, akik az egészet szervezték, és végső soron a haszonélvezői is voltak. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »