Sokan máris szabadulnának szennyező gépkocsijuktól

Sokan máris szabadulnának szennyező gépkocsijuktól

Miközben tavaly drasztikusan megugrott a forgalomba beíratott használt gépkocsik ára, az új adó hírére egyre többen próbálnak megszabadulni erősen szennyező autóiktól.
Annak ellenére, hogy még csak az első tíz hónap statisztikai adatai állnak rendelkezésre, máris biztosra vehető, hogy a 2017-es évben történelmi csúcsra hágott a Romániában forgalomba írt használt személygépkocsik száma.

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) által nyilvánosságra hozott adatsorok szerint

tavaly januártól október végéig csaknem 600 ezer használt autó tulajdonosa jelentkezett a szakhatóságnál beíratásra, ez a szám pedig máris kétszerese a 2016-ban egész év alatt forgalomba írt majdnem 300 ezer autónak.

Különben a tavalyi adat is 19 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábban regisztrált értéknél.

Amint arról több ízben is írtunk, az vezetett a használt gépkocsik számának hirtelen megugrásához, hogy a kormány februártól eltörölte a környezetvédelmi bélyegilletéket, így „büntetlenül”, vagyis viszonylag nagy összegű regisztrációs díj nélkül lehetett kérni ezeknek a kocsiknak a forgalomba íratását. Nagyon sokan éltek is a lehetőséggel, s az előzetes becslések szerint drasztikusan meg is nőtt a romániai gépjárműpark átlagéletkora. 

Főként ebből kiindulva döntöttek úgy a bukaresti illetékesek, újfent megpróbálják megakadályozni, hogy Románia az Európai Unió autótemetőjévé váljon.

Az ma már egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem egyfajta regisztrációs adóként fog visszatérni idén a környezetvédelmi bélyegilleték, hanem olyan adó formáját ölti majd, ami valamennyi autótulajdonosra érvényes lesz, összegét pedig a gépkocsi károsanyag-kibocsátása határozza meg.

Hogy pontosan miként fog kinézni, egyelőre nem tudni, Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentése értelmében valamikor március–áprilisban érkezhet, és minden bizonnyal mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk mindazoknak, akiknek régi, szennyező gépkocsi van a tulajdonukban.

A hír szerint máris mozgósította a régi autók tulajdonosait a kormány által tervezett új adó: egyre többen érdeklődnek, miként szabadulhatnak meg a teherré vált, költséget generáló roncsoktól.

Pózna Dávid, az ócskavasbegyűjtéssel és értékesítéssel foglalkozó sepsiszentgyörgyi Ariadne cég tulajdonosa a Krónika megkeresésére elmondta, már az elmúlt év végén kezdtek érdeklődni, az év elején aztán már egyre többen kérdezik, miként szabadulhatnak meg a régi gépkocsitól, hogy elkerüljék a magas adót.

Mint részletezte, a tapasztalat szerint egyre nehezebb eladni a régi autókat, az országban alig lehet gazdát találni a 2000 előtt gyártott gépkocsikra, az ilyeneket inkább külföldről hozzák be, arra számítva, hogy ott megkíméltebb, jobb állapotban vannak. A roncsautóprogram révén is nehéz ma már értékesíteni az autókat, ez a megoldás csak abban az esetben érvényesíthető, ha valóban a tulajdonos cseréli be új gépkocsira a régit, vevőt találni nagyon nehéz, hiszen sokkal nagyobb a kínálat, mint a kereslet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »