Sokan elégetik, egyesek a juhoknak adják a karácsonyfát

Sokan elégetik, egyesek a juhoknak adják a karácsonyfát

A legtöbb vidéki család elégeti a lecsupaszított karácsonyfát, a városokban pedig a hulladékbegyűjtő vállalat szedi össze, és dolgozza fel, vagy éppen értékesíti a fenyőket, amelyeket a szeméttárolók mellé kell tenniük a lakosoknak.

fenyofa-elszallitas-ba-_or_b

Nem vesznek kárba a karácsony lejártával kidobott, lecsupaszított fenyőfák, amelyek falvakon például veteményesekben, szőlőskertekben „szolgálhatnak” tovább támasztókaróként, a városokban a hulladékgazdálkodási szolgáltatók által összegyűjtött fák nagy részéből pedig tüzelőanyag lesz.

A néphagyomány szerint a karácsonyfákat vízkereszt, azaz január 6-a után kell kidobni, ekkor veszi kezdetét ugyanis a farsangi időszak, vagyis a meghittség helyébe a vidámság lép. Sokan viszont néhány napig, esetleg hétig még próbálják megőrizni otthonukban az ünnepi hangulatot, a szemétbegyűjtő vállalatok éppen ezért egészen január végéig, sőt sok helyen február első felében is vállalják a fenyők elszállítását. A fákat egyébként a szeméttárolók mellé, és nem a konténerekbe kell tenni, elszállításukért pedig nem számolnak fel pluszilletéket.

Sepsiszentgyörgyön a kidobott fenyőkkel fűtik a Tega Rt. köztisztasági vállalat irodáit és telepeit. Crişan Mária szóvivő elmondta: a teherautóval naponta kétszer járják körbe a várost, hogy begyűjtsék a kukák mellé helyezett fákat. A cég munkáját az előző évekkel ellentétben idén nem akadályozzák a guberálók, a szóvivő szerint ennek egyik oka, hogy egyre népszerűbbek a külföldről hozott, tenyésztett fenyők, amelyek sűrű ágait nehéz levágni, ugyanakkor Sepsiszentgyörgyről kitiltották a szekereket, ez megnehezíti a fák elszállítását. A fenyőgyűjtés február második feléig is eltart, a tapasztalatok szerint pedig a kidobott mennyiség nagyjából állandó, tehát a helyiek nem tértek át tömegesen a cserepes vagy műfenyőre.

Székelyudvarhelyen is folyamatosan gyűjtik a fákat, amelyeket a hulladékgazdálkodási vállalat fel is dolgoz – közölte Koszta Attila, a székelyudvarhelyi hulladékbegyűjtő vállalat (RDE) vezetője. Tavaly a Bányai János Szakközépiskola diákjai melegedtek a városi karácsonyfákból készült tüzelővel, de idén technikai okokból ez nem volt kivitelezhető. A vállalatnak január végéig érvényes a szerződése a fenyőfák összegyűjtésére, de február első hetében is össze szokták szedni ezeket.

Szentegyházán számos család a kidobás helyett tüzelőanyagként használja fel a karácsonyfát, a hulladékfából pedig a polgármesteri hivatalt fűtik – tudtuk meg Molnár Tibor elöljárótól. Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere eközben arról számolt be: a településen sokan szőlő- vagy paradicsomkaróként használják a lecsupaszított fenyőket.

A csíkszeredai fenyőknek is jó hasznát veszik, ezek egy brikettgyárba kerülnek – mutatott rá Pál Tamás, a hulladékbegyűjtő Eco-Csík Kft. ügyvezetője. A vidékiek többsége „házilag”, egyesek meglehetősen szokatlan módon használják fel a fölöslegessé vált karácsonyfát: egy madéfalvi család például megeteti az ágakat a juhokkal, amelyek állítólag nagyon szeretik rágcsálni. A vidékiek többsége ugyanakkor elégeti az elszáradt fenyőfákat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »