Sokan bíznak a csoportból való továbbjutásban

A teljes felnőtt népesség közel fele (46 százalék) fogja követni a labdarúgó EB-t, a követők körében 47 százalék bízik a magyarok csoportból való továbbjutásában.

Ez derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A magyar csapat szereplését inkább optimistán szemlélő 47 százalék körében 36 százalék véli úgy, hogy továbbjutunk majd a csoportból, de ezt követően véget is ér EB-szereplésünk. További 8 százalék még bizakodóbb: szerintük a csoportkör után több körben is részt fog venni a magyar csapat. A sporteseményt követők 3 százaléka pedig úgy véli: a válogatott akár meg is nyerheti a bajnokságot.

Nezopont_Intezet_20160609

Az inkább pesszimista EB-nézők (a sporteseményt követők 44 százaléka) közül 39 százalék mondta azt, hogy ugyan nem leszünk utolsók a csoportban, de nem is fog sikerülni a továbbjutás, míg 5 százalék szerint a válogatott csoportutolsó lesz.

A teljes felnőtt népességen belül egyébként a férfiak háromötöde (61 százalék) fogja követni a sporteseményt, míg a hölgyek kétharmada (64 százalék) nem nézi majd a bajnokságot.

Érdekesség, hogy legkevésbé a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai érdeklődnek a sportesemény iránt, a Gyurcsány-párt szimpatizánsainak mindössze 27 százaléka fogja követni az EB-t. A szocialisták és az LMP-sek között is kisebbségben vannak ugyanakkor az Európa-bajnokságot követők (38, illetve 39 százalék).

A fogadóirodákhoz hasonlóan az EB-t néző magyarok is Németországot tartják a legesélyesebbnek a győzelemre (31 százalék), de sokan adnak esélyt a spanyol (15 százalék) és a francia csapatnak is (7 százalék).

A lakosság a sportesemény kapcsán is érzékeli a terrorveszélyt: a teljes felnőtt népesség 37 százaléka számít arra, hogy lesz terrortámadás az EB helyszínén, az ebben kételkedők aránya 44 százalék.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. június 3-9. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »