Sokan a fűtetlen lakásokban fagynak halálra

Sokan a fűtetlen lakásokban fagynak halálra

Az emberjogi szervezet pénteki jelentése szerint ősz eleje óta negyvennyolcan szenvedtek fagyhalált Magyarországon, köztük egy csecsemő is.

Az áldozatok több mint fele, huszonöt ember decemberben hunyt el.

Az újabb 25 áldozat többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, a többiek a szabad ég alatt, illetve kórházba szállításuk közben, vagy odaérkezésük után haltak meg, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

A KSH adataira hivatkozva, miszerint az elmúlt télen 238 ember vesztette életét a hideg miatt, már ősz végén figyelmeztettek a szakemberek arra, hogy a szociális ellátás reformálásra szorul, valamint sürgették a tüzifa kartellezés felszámolását, ami az irreálisan magas tüzifa árakat okozza.

A Jobbik képviselője, Apáti István szintén ősszel szólította fel a kormányt, hogy előrelátóan készüljön a télre, ami a szegény családok számára az év legkritikusabb időszaka, ugyanis a tüzifa megvásárlása sok esetben megoldhatatlan problémát okoz nekik. A politikus a probléma mihamarabbi megoldását javasolta, amire az áfacsökkentést tartja a legmegfelelőbb eszköznek.

Éppen tegnap mutattuk be egy háromgyermekes édesanya történetét, aki kis híján fűtés nélkül maradt télre. Bár karácsonyra enyhe időjárást jósolnak, de figyeljünk egymásra és ha van rá lehetőségünk nyújtsunk segítséget a rászorulóknak, hogy ne szedhessen több áldozatot a zord időjárás.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »