„Sokakat feldúlt a brexit”

„Sokakat feldúlt a brexit”

Róisín Murphy több mint két évtizede a totális elektronikától az intim sanzonhangulatig kalandozott, s legújabb, egy hónapja megjelent új albuma szerinte az előző anyag problémás testvére. Az ír énekesnő azt is elárulta, milyen volt a zenészek hangulata a brexit miatt a Glastonbury művészpihenőjében.

Azt hittem, soha nem történhet ilyesmi, erre reggel kinyitottam a szemem, és azt láttam, hogy mégis. A barátaim közül szinte mindenkit nagyon feldúlt a brexitről szóló népszavazás – mondta lapunknak a Szigeten szombati fellépése előtt interjút adó Róisín Murphy. Az ír énekesnő helyzete épp azért érdekes, mert Londonban él és alkot, így, mint ír állampolgár, akár neki is ad abszurdum tartózkodási, vagy épp munkavállalási engedélyért kellene folyamodnia.

Ha ugyanis nagyon komolyan vesszük a dolgot, a brit uniós kilépő ezt is jelentheti nagyon sok, az Egyesült Királyságban élő számára. A beszélgetés során érződött, hogy a 43 éves Murphyt koránt sem hagyja hidegen a kérdés, ám az ezzel kapcsolatos bizonytalanság miatt, nem akart nagyon mélyére menni a témának.

Azonban, hogy érzékeltesse, mennyire sokakat kiborított a brexit-kérdés, elmesélte és meg is mutatta, hogy a világ talán legismertebb, legnagyobb zenei fesztiválján, a nyugat-angliai Galstonburyn az előadók csak ültek a művészpihenőben, és mindenki nézett egymásra szomorúan, sóhajtozott meg sopánkodott, hogy micsoda katasztrófa ez a népszavazás.

Matematikai pontosság

Felélénkült viszont, amikor a július 8-án megjelent új albumáról kérdeztük. (Legutóbb egyébként épp januárban beszélt lapunknak Bécsben a korábbi korongjáról – a szerk.) A Take Her Up To Monto című lemez elég jó kritikákat kapott, s a kilencszámos anyagon tényleg érződik az a több, mint két évtized, amit Murphy már eltöltött jól egyensúlyozva a fősodor és a rétegzene határán. A 2003. tájékán feloszló Moloko duóval is letette névjegyét, s a szólókarrierjébe még egy különféle háttérmunkával eltöltött nyolc év is belefért.

 

Legújabb lemezén pedig a megszokott elektronikus túlsúly helyett így elsőre mindenképp intimebb, néhol sanzonos, s több folk elemmel is megfűszerezték. „Az új anyagot az előző lemezzel, a Hairless Toys-zal együtt vettük fel Eddie Stevensszel közösen, akivel már a Moloko idején is dolgoztam. A két korong így tulajdonképpen testvérek, igaz, a mostani a problémásabb közülük” – mondta az amúgy a Sziget után élete első észak-amerikai koncertturnéjára induló énekesnő. Murphy ugyanakkor meglepődött, mikor arról kérdeztük, a folkos vonal mennyire volt tudatos.

– Komolyan így gondolja? Mert mi meg inkább úgy éreztük, hogy az új dalok egyfajta egyvelegei az elektronikus hangzásnak, egyúttal komoly dalszerzői munka eredményei – reagált felvetésünkre az ír énekesnő, aki azt is elárulta, hogy Stevens matematikai pontossággal rakta össze a számokat.

Próbálom magam szoktatni az újhoz

Ha pedig régi vágású dalszerzés, kíváncsiak voltunk, miként vélekedik a zenei piacot mind inkább eluraló ingyenes letöltésekről. – Próbálok nem gondolni rá, inkább arra összpontosítok, hogy jó dalokat írjak, meglepjem az embereket. Picit zavar ez az egész, mármint, hogy nagyjából csak a turnézásból élhet meg egy zenész, s szoktatnom kell magam ahhoz, hogy az élet már nem olyan, mint egykor volt – véli Murphy.

Róisín Murphy nemcsak komoly anya, de vicceskedni is tud, például szívesen csinált egy promóvideót is az Ígéretes titánokhoz Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

Az amúgy immár kétgyermekes anya közben sokat tud foglalkozni gyerekeivel, nyáron ugyanis legfeljebb hétvégenként utazik el fellépni. S hogy elvinné-e a gyerekeit egy zenei fesztiválra? – Mindenképp, persze nem most – első lánya még 7, míg fia négy éves lesz –, de mondjuk akár 15 éves koruk előtt is szívesen elhoznám majd őket magammal.

További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »