Sokáig kereste a nicaraguai államfő az ideális női alelnökjelöltet, végül a felesége lett az

Sokáig kereste a nicaraguai államfő az ideális női alelnökjelöltet, végül a felesége lett az

Nepotizmussal vádolták meg a baloldali gerillavezérből lett Castro-haver nicaraguai államfőt, Daniel Ortegát, miután bejelentette: feleségét, Rosario Murillót jelöli alelnökének, s így vágnak neki majd a novemberben esedékes elnökválasztásnak.

A Szandinista Nemzeti Felszabadító Frontot (FSLN) vezető politikus a döntését azzal indokolta, a párton belül elindult egy diskurzus, hogy jó lenne egy női alelnökjelölt, s mivel a felesége politikailag is aktívan segíti, ezért ő tűnt a legkézenfekvőbb választásnak. Az Ortegának hét gyereket szülő, költőként is ismert, most a kormány kommunikációs igazgatójaként tevékenykedő Murillo nagyon gyakran nyilvánul meg politikai kérdésekben.

A nicaraguai elnök 1979–1990 között is irányította a közép-amerikai országot, megdöntötte az amerikaiak által támogatott Somoza-rezsimet, s sikerrel harcolt a Reagan-adminisztráció és a CIA által pártfogolt gerillacsoportok ellen is. Az elnöki tisztségbe 2006-ban tért vissza, ez a harmadik ciklusa, s emiatt alkotmányt is kellett módosítani. Ellenfelei szerint Murillo indulása alkotmányellenes.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »