Sokadjára is Kína segít

Sokadjára is Kína segít

Sokadjára is Kína segíti ki a csőd szélére került Venezuelát. Peking kedvezőbb feltételekkel folyósít hitelt az olajárak zuhanása miatt megroppant dél-amerikai országnak. A venezuelai elnök nemrég meghosszabbította a gazdasági szükségállapotot, majd bejelentette, hogy államosítja a magánvállalatokat.

Elnökükért és a szükségállapotért álltak ki a venezuelai kormánypárti tüntetők. Nicolás Maduro államfő nekik jelentette be először, hogy államosítani fogja azokat a magánvállalatokat, amelyek gazdasági okokból állították le a termelést. „Elvtársak, kész vagyok átadni a népnek azoknak a gyáraknak a vezetését, amelyeket a burzsoázia megbénított. A leállított gyárak a néphez kerülnek. Megcsináljuk. Itt az ideje, hogy radikalizáljuk a forradalmat! Itt az idő, nem habozhatunk. Ha habozunk, elveszünk. Nincs más választásunk, meg kell tennünk” – mondta a venezuelai elnök.

Maduro ezt megteheti, miután nemrég 60 nappal meghosszabbította az év elején elrendelt gazdasági szükségállapotot, egy rejtélyes amerikai puccskísérletre hivatkozva. Az olajból élő dél-amerikai országban a nyersanyag árának zuhanása miatt gazdasági összeomlás fenyeget: a boltokban áruhiány van, az infláció három számjegyű, és bármikor bekövetkezhet az államcsőd. Venezuela az elmúlt évekhez hasonlóan most is Kínához fordult segítségért. „Kínával nagyon jó a kapcsolatunk. Az országra nézve kedvező egyezségre jutottunk, tekintettel a csökkenő olajbevételekre. Kifejezetten nyitottak voltak az ajánlatunkra, és ma elmondhatjuk, hogy megegyeztünk az új feltételekben, amelyeket az ország gazdasági realitásaihoz igazítottunk” – fogalmazott Miguel Perez gazdaságért felelős venezuelai elnökhelyettes.

Kína az elmúlt 10 évben több mint 50 milliárd dollárt adott kölcsön Venezuelának az olcsó olajért cserébe, ennek a hitelnek a feltételeit tárgyalták most újra – a venezuelaiak a többi közt haladékot kaptak a kölcsön törlesztésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »