Sok pénzt küldenek haza a németországi és amerikai magyarok

Németország, Egyesült Államok és Kanada – innen utalták haza a külhoni magyarok a legtöbb pénzt 2014-ben.

Németország, Egyesült Államok és Kanada – innen utalták haza a külhoni magyarok a legtöbb pénzt 2014-ben – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Munkaerőpiaci Tükör 2015 elnevezésű, nemrég megjelent kiadványából (pdf), amelyet az Index szemlézett.

Az első helyen Németország végzett 952,2 millió dollárral – ez nagyobb összeg, mint amennyi az Egyesült Királyságból és Ausztriából érkezett Magyarországra. Az USA és Kanada lett a második és harmadik ezen a listán, ami azért is meglepő, mert az elmúlt években főleg az európai kivándorlási célpontokról lehetett hallani, holott az első három sorrendje a 2010-es években nem változott – csak a hazaküldött összegek duplázódtak meg.

A pénzmennyiségben egyébként kétszer volt nagyobb ugrás a kétezres években: az EU-csatlakozást, majd a 2008-as pénzügyi válság sokkját követően. 2000-ben még 280 millió dollár érkezett külföldről, 2014-ben már 4,473 milliárd dollár futott be. A hazautalt pénzek a GDP-nek is egyre nagyobb hányadát adják, 2014-ben már több mint 3 százalékos volt ez az arány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »