Sok jelentkező van, elég tanár viszont nincs az ingyenes nyelvi képzéshez

Sok jelentkező van, elég tanár viszont nincs az ingyenes nyelvi képzéshez

Napokon belül elindulna, azonban továbbra sincs elég tanár az ingyenes nyelvi képzésekhez. A Hír TV által felkeresett szakképzési centrumban még nem tudtak konkrétumot mondani. Az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a nyelviskolák is besegíthetnek a többmilliárdos programba.

A középfokú nyelvvizsga megszerzése akár több százezer forintba is kerülhet. Ám azok ingyen tanulhatnak, akik bejutnak a nemzetgazdasági tárca által meghirdetett tanfolyamokra. Az 1 éves OKJ-s képzésen 10 százalékban vállalatirányítást, 30 százalékban informatikát és 60 százalékban, vagyis 300 órában idegen nyelvet tanulhatnak a jelentkezők. Telefonon érdeklődtünk az egyik szakképzési centrumban, ahol annak ellenére, hogy a program hétfőn indulna, még nem sok információt tudtak adni.

– Nagyon sokan, most egy olyan 250 jelentkezőnk van.
– És azt lehet tudni, hogy kik fognak oktatni, milyen tanárok vagy ők honnan jöttek?
– Ezt nem tudom megmondani, vegyes lesz igazából, mert az iskolákból is van, aki vállal órákat, például nyelvórát vagy informatika órát azt mind a pedagógusok fogják oktatni, illetve nyelviskolából fogunk még nyelvtanárkokkal szerződni.

A  munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a Hír TV kérdésére azt mondta, a program több milliárd forintos keretből gazdálkodhat. Cseresnyés Péter elismerte, várhatóan a magánnyelviskolák sem maradnak ki a milliárdos programból.

„A szakképzési centrumok együttműködnek magánképző intézményekkel, de természetesen a projektgazda a szakképzési centrum, éppen azért, mert oly mértékű a jelentkezés és oly mértékű a feladat, hogy valószínű, ebben kell segítség. Abban az esetben, ha szükség van segítségre, a magániskolák közreműködnek szervezésben, esetleg tanár, nyelvtanár biztosításával, de a projektgazda, a projektet végigvivő szervezet az a szakképző centrum” – fejtette ki Cseresnyés Péter.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete a részleteket hiányolja. Légrádi Tamás szerint az ötlet jó, de a szakmai garanciák nem adottak. „Nem ismerjük a program szakmai részleteit, nem ismerjük a szintfelmérést, kit, milyen szintre, hogyan tudnak beiskolázni ezekbe a programokba. Nyelvtanár elvileg van, gyakorlatilag pedig nyelvtanárhiányban vannak, jó nyelvtanár hiányában vannak a nyelviskolák is. Érdeklődve várjuk, hogy a szakképzési centrumok hogyan oldják meg ezt a feladatot” – mondta az egyesület elnöke.

A tanárok az iskolai rendszerű képzésre vonatkozó szabályok szerint kapnak bért az órákért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »