Sok halottja van a harcoknak Jemenben

Legalább hatvan halottja van a jemeni kormányerők és a síita lázadók között kedd óta tartó összecsapásoknak az arab ország északnyugati részén, a veszteség háromnegyede a kormányerőké – közölték csütörtökön katonai tisztségviselők.

Az Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők az ország északnyugati részén, a Vörös-tenger partján található Midi városból „meglepetésszerű hadműveletet” indítottak egy szomszédos településre az Irán támogatta, síita vallású húszi lázadók ellen, a lázadók azonban körbevették a támadó alakulatot, és heves összecsapások törtek ki közöttük – mondták a katonai tisztségviselők.

A kormányerők a szaúdi koalíció támogatásával az elmúlt egy évben már öt déli tartományt foglaltak vissza a lázadóktól, valamint egyes körzeteket a főváros, Szanaa környékén. Maga Szanaa a lázadók kezén van. Ezenkívül a kormányerők Szaúd-Arábiában kiképzett alakulatai december közepén behatoltak a királyságból Jemenbe, és annak északi részén elfoglaltak kisebb területeket, januárban például elfoglalták a tengerparti Midit.

A szemben álló felek az ENSZ égisze alatt április 10-től kezdődő tűzszünetben állapodtak meg, április 18-án pedig béketárgyalásokat kezdenek Kuvaitban.

Miután az al-Kaida jemeni szárnya (AQAP) – kihasználva a hatalmi vákuumot az országban, elfoglalt egy hosszú tengerparti területet délen, az Arab-tenger partján – a kormányhadsereg az AQAP fegyvereseivel vív összecsapásokat ebben az országrészben. A kormányerők szerdán visszafoglalták Áden olyan részeit, amelyeket eddig az AQAP ellenőrzött, és elfogott több tucatnyi feltételezett terroristát. Akiket nem sikerült elfogni, azok elmenekültek – közölte csütörtökön a jemeni kormány ideiglenes székhelyéül szolgáló Áden biztonsági parancsnoka.

Amerikai fegyveres egységek pilóta nélküli repülőgépekről több támadást hajtottak végre az AQAP ellen az utóbbi napokban, és a szervezet több tucatnyi tagját megölték – mondták el tisztségviselők és szemtanúk.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »