Sok az erõszak, kevés a tanácsadó. Diákok százezrei válnak áldozattá az iskolákban

Az Oktatásügyi Minisztérium azt szeretné, ha a romániai iskolai rendszerben több lenne a pszichopedagógus és minden iskolában létrejönnének a diákok zaklatását felszámolására csoportok.

Jelen pillanatban minden iskolai tanácsadóra 1200 diák jut, ez körülbelül háromszorosa annak a diákszámnak, amellyel hatékonyan lehet dolgozni.

Vannak iskolák, ahol rendszeresek a tanácsadások, és a szakértők szerint minden iskolának szükség lenne erre.

Hírdetés

Tavaly lépett életbe egy törvény, amely a pszichológiai erőszak elleni fellépés jegyében minden iskolában elvárja, hogy egy bullying elleni csoport jöjjön létre, amelyben részt vesz az iskola tanácsadója, tanárok, szülői- és diákképviselők. Csakhogy a törvény alkalmazása akadályokba ütközik.

Országosan mindössze 2500 iskolai tanácsadó dolgozik, tehát 1200 diákra kellene vigyázniuk. Csakhogy ideálisan ez a szám 500 alatt kellene maradjon, és a tanácsadónak az lenne a dolga, hogy a teljes oktatási idő alatt az iskolában legyen.

A legutóbbi, Mentsétek Meg a Gyerekeket szervezet felmérése azt mutatja, hogy Romániában 220 000 iskolást rendszeresen bántalmaznak, 300 diák van kitéve egy év alatt nyilvános megalázásnak, és majdnem 400 000 van kitéve rendszeres tettlegesség fenyegetésének.

A számok az mutatják, hogy az Unióban Románia harmadik helyen áll a diákokkal szembeni pszichológiai erőszak számaiban is. (via TVR)

Címoldali fotó: Tiomax80 via Flickr Commons


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »