Sok a tehetséges fiatal a felvidéki magyar oktatási intézményekben

Sok a tehetséges fiatal a felvidéki magyar oktatási intézményekben

Ma délután 14 órától online tartották az SZMPSZ által szervezett VI. Felvidéki Tehetségnap ünnepi értékelését és díjátadóját. Az eseményt a SZMPSZ honlapján, a Facebook-oldalán, illetve a YouTube csatornán követhették az érdeklődők.

A pedagógusszövetség a nevezettek közül 53 egyéni pályázót és 19 csoportot díjazott a következő kategóriákban: előadóművészet, képzőművészet, magyar nyelv és irodalom, sport és mozgáskultúra, társadalomtudomány, természettudomány, zeneművészet.

A nevezési korhatárt 6 éves kortól 18 éves korig határozták meg.

A valamivel hosszabb mint másfél órás műsor minden díjazottat bemutatott, az előadóművészet és a zeneművészet terén nemcsak a neveket ismerhettük meg, a kisfilmek betekintést nyújtottak egy-egy produkcióba is. Ahogyan azt az SZMPSZ elnökasszonya, Fekete Irén ünnepi gondolataiban is megfogalmazta: ezek az ígéretes tehetségek akkor tudnak igazán kiteljesedni, ha mögöttük áll egy-egy mentor, egy pedagógus, aki tudja, hogy melyik gyereknek mire van szüksége a továbblépéshez.

Ezért a gyerekek mellett – nagyon helyesen –megismerhettük pedagógusaik, felkészítőik nevét is.

A csoportok szintén a már említett kategóriákban mérettettek meg, az elismert tevékenységet folytatók között volt kórus, értékmegőrző csapat, mazsorettcsoport, diákújságot szerkesztő fiatalok, könnyűzenei együttes, színjátszók, néptáncegyüttes.

Hírdetés

A műsorból az is kiderült, hogy  Korpás Éva, Vadkerti Imre, Écsi Gyöngyi után, ki lett idén a Tehetség Nagykövete, az az elismert ember, aki példaképül szolgálhat a mai fiatalok számára.

Idén ezt a megtisztelő címet dr. Bauer Ferenc, az érsekújvári kórház nyugalmazott főorvosa, neonatológus kapta, akinek sok-sok koraszülött gyerek köszönheti életét.

Klinikájukra a kivételesen kis súllyal született babák kerültek, és mára sikerült elérniük, hogy 1000 újszülöttből nem húsz, hanem csupán kettő hal meg.

A doktor úr, megköszönve az elismerést, különösen nagyra értékelte azt, hiszen a felvidéki magyar közösségtől kaphatta. A fiatalok számára útravalóul pedig azt üzente:

Okosan osszák be az idejüket, ne csupán egyetlen dologra koncentráljanak. Fontos, hogy időt szenteljenek szeretteikre is. A tehetség kevés a tartós sikerhez, fontos a kitartás és az áldozathozatal is.

Ha a dolgaik rendben vannak, ha megteremtették lelki békéjüket, az alkotásban is sikeresebbek lesznek! A világban uralkodó bajokról pedig merjenek bátran véleményt formálni!

A VI. Felvidéki Tehetségnapot a Miniszterelnökség Politikai Államtitkársága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »