Sok a kérdőjel minden idők legnagyobb honvédelmi beruházása körül: a miniszter mindent nyilvánosságra hoz

Sok a kérdőjel minden idők legnagyobb honvédelmi beruházása körül: a miniszter mindent nyilvánosságra hoz

Két évvel aláírásuk után, a Matovič-kabinet honvédelmi minisztere, Jaroslav Naď nyilvánosságra hozza elődje, az SNS-es Peter Gajdoš által az amerikaiakkal aláírt F-16-os repülőgépek beszerzésérérőkl szóló szerződéseket. Jogi szakértők szerint törvényellenes lehett a titkosításuk, pedig Szlovákia legdrágább honvédelmi bizniszének részletei derülneki ki belőlük.

A két egymással összefüggő, összesen mintegy 1,6 milliárd euróról szóló szerződés az előző kormány egyik legnagyobb beruházása volt. Az aktuality információi szerint, különböző konstrukciókban ugyan, de összesen 14 vadászrepülőről szólt a szerződés. Ezek ára, mindenféle kiegészítők, azaz fegyverek, biztonsági berendezések és egyebek nélkül mintegy 750-800 millió dollár.

A repülőgépeket természetesen nem egy összegben fizette ki a Fico-kormány. A részletfizetés csak valamikor 2025-ben jár majd le, addig negyedévente, változó összegben törleszt az ország az amerikai félnek.

Idén márciusban, alig néhány nappal a választások után például egy 160 milliós részletet fizetett ki Szlovákia, ehhez képest az első, 2018 decemberi részlet nem érte el a harminc millió eurót.

A legjobb az egészben, hogy ezidáig még egyetlen gép sem érkezett meg. Az első négy repülőt valamikor 2022-ben kapja meg a szlovák hadsereg, a másik tizet pedig csak egy évre rá.

Az aktuality.sk a szerződési feltételekről megkérdezett egy honvédelmi szakértőt. Vladimír Bednár azt nyilatkozta a lapnak, igen szokatlan, hogy ehhez hasonló részletfizetés formájában fizetnek ki egy-egy ilyen vásárlást. Főleg, ha tudjuk, emelte ki a szakember, hogy az első gépeket csak valamikor 2019 végén kezdték el gyártani. Akkor, amikor a teljes vételár közel 20%-át már kifizette Szlovákia.

Hírdetés

Habár a szlovák hadsereg az amerikai kormánnyal szerződött le, írja az Aktuality, ez utóbbi azon nem keres, a hasznot a gyártó teszi zsebre. Azt már csak mi tesszük hozzá, ismerve az Amerikában hagyományosan erős hadügyi lobbit, nyilván Washington is jól jön ki a bizniszből. Hiába szerepel a szerződésben, hogy 

maradjunk annyiban, a vásár ezúttal is kettőn áll. Főleg azok után, hogy mint a nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, Gajdošék garanciát vállaltak arra, ha az előzetes 1,6 milliárdos összeg nem fedezné a gyártás teljes költségét, a különbözetet is térítik Washingtonnak.

A szerződés felmondására mindkét félnek lehetősége van, de ebből is  Szlovákia jönne ki rosszabbul, ugyanis térítenie kellene a “felmondással okozott károkat”. A dokumentumból az is kiderül, a szlovák hadsereg vállalta, hogy csak a nemzetközi szerződésekben meghatározott célokra használja az általa vásárolt gépeket, ráadásul engedélyt is adott az amerikai hadsereg szakértőinek, hogy ezen feltétel betartását rendszeresen ellenőrizzék. Továbbá azt is, hogy a gépeket csak olyan személyek használhatják, kezelhetik vagy javíthatják, akik a szlovák vagy az amerikai kormány alkalmazásában állnak. Külsősöknek minden esetben az amerikai hadsereg engedélyére lesz szüksége.

Bednár szerint a fenti előfeltételek megegyeznek az ilyenkor szokásos szerződésekben vállaltakkal, a szakértő azt állítja, ebben nincs semmi különös.

Az Aktuality szerint a szerződések nyilvánosságra hozatala szépen beleillik az új honvédelmi tárcavezető eddigi lépseinek sorába, hiszen Jaroslav Naď vállaltan azzal a céllal foglalta el a miniszteri bársonyszéket, hogy az elődje alatt kötött gyanús szerződéseket nyilvánosságra hozza, felülvizsgálja. Április végén a Kočner-üggyel kapcsolatban is sokat emlegetett Bödör-klánhoz tartozó Bonul nevű céggel kötött minisztériumi szerződésekről tudhatott meg többet a közvélemény, alig két hete pedig a kétszázmillió eurós helikopter-beszerzés szerződéseit hozta nyilvánosságra a tárca.

A lap megkereste Peter Gajdošt is, árulja el, miért kellett titkosítani az F-16-osok vásárlásáról aláírt szerződéseket, de a korábbi tárcavezető nem volt hajlandó nyilatkozni.

Vladimír Bednár szerint a titkosításnak nem, hogy értelme nem volt, könnyen lehet, még törvényellenes is, a titkosítás feltételeit ugyanis szigorúan szabályozzák, s mint mondta, nincs meggyőződve róla, hogy ezek a feltételek itt egytől-egyig megvoltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »