Soha nem voltak még ilyen drágák a lakások

Soha nem voltak még ilyen drágák a lakások

Akár 30 százalékkal is drágábbak lehetnek a lakások, mint egy évvel korábban. Ingatlanosok szerint a megnövekedett kereslet okozta az áremelkedést, a lakások iránti érdeklődés pedig a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhető, a Magyar Nemzeti Bank szerint viszont ez nem egyértelmű.

Soha nem voltak még ilyen drágák a lakások, mint most. Az elmúlt fél év adatai szerint akár 30 százalékos is lehetett az árnövekedés.

„Az ok az egyértelműen az, hogy olcsók a hitelek, nagyon sok ember a megtakarításának keresi a helyét, tehát 10-20 milliós megtakarítást igyekeznek ügyesen befektetni, a lakásban bíznak az emberek, ennek megfelelően van egy nagy érdeklődés” – mondta a Hír TV-nek Soóki Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A fővárosban ugrottak meg az árak leginkább, de a megyei jogú városokban is többet kérnek a lakásokért, családi házakért, mint egy éve.

„Emelkedés tapasztalható Győrben az ingatlanárakban, az új építésű árakban is, elég sok projekt van előkészítés alatt, illetve már kivitelezés alatt is, úgyhogy egy új építésű dömpingre számítunk. Viszont az árakban azt látjuk, hogy még mindig azért, nem nagyarányú, de emelkedés tapasztalható” – nyilatkozta Molnár Kristóf, az OpenHouse Ingatlaniroda tulajdonosa.

Debrecenben az építkezések számát is szaporította a megnövekedett érdeklődés.

„Nagyon sok új építésű projekt kezdődött meg, épül, fejeződik be most már szépen lassan, illetve egyre több van tervezőasztalon is. Fognak még épülni új építésű lakások, sorházak, családi házak szép számmal az elkövetkezendő időszakban. Ha ingatlanpiac kontra Debrecen mutatót kell vonni, akkor egy nagyon pozitív mutatóról tudunk beszámolni” – fogalmazott Barát Norbert, a Duna House irodavezetője.

Bár a lakásvásárlási kedvet az ingatlanosok szerint jórészt a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok lendítette fel, a Magyar Nemzeti Bank szerint az adatokból ez nem látszik egyértelműen.

„Az az árnövekedés, amit tapasztalunk, ez nem most kezdődött, a csokot megelőző időszakban már volt egy felépülési időszaka. Amit mi látunk és segíti az értelmezését a piaci folyamatoknak az az, hogy nagyon sok az elhalasztott lakásberuházás, amit az elmúlt években a háztartások vagyoni helyzetük, óvatosságuk, kamatok nagysága, stb. miatt nem tett meg vagy elnapolt. Tavaly, tavaly előtt kezdődött ezeknek az elhalasztott beruházásoknak a realizációja, illetve ennek a jelei feltűntek a piacon” – emelte ki Oláh Zsolt, az MNB vezető elemzője.

Idén eddig 60-70 ezer lakás adásvétele zajlott le országosan. A fővárosban vásárlók 10-25 millió forintot költöttek, jellemzően 30-60 négyzetméteres lakásokra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »