Soha nem látott 1956-os fotók kerültek elő Kecskemétről

Soha nem látott 1956-os fotók kerültek elő Kecskemétről

Az elmúlt napokban eddig nem publikált és soha nem látott fotók kerültek elő Kecskeméten. Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész, muzeológus munkatársa, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója 32 darab, 1956 novemberében készült fotót lelt fel Bajtay Ferenc hagyatékában.

„A fotók az 1956-os események leverését követően készültek, és a Kecskeméti Városháza épületének levéltári részlegét ábrázolják. A történetet ismerjük, miszerint a Városháza homlokzata is a tűzharc “áldozata” volt, a képeken lövedék által betört ablakok, szétlőtt dobozok, feldúlt irodahelyiségek láthatóak, amelyek hű képet adnak a kecskeméti események, ezáltal a vidék forradalmának eddig fel nem tárt vonatkozásainak történeti jelentőségéről.”

„A fotókat digitalizáltuk, minőségüket javítani fogják múzeumunk szakemberei, majd az 1956-os Emlékév kapcsán felhasználjuk, illetve szakmai kiadványban publikáljuk őket. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy ezek a fotók pontosan 2016-ban, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján kerültek elő, hiszen nemzeti emlékezetünk számára kiemelkedően fontos az ehhez hasonló adalékok feltárása, illetve nyilvánosságra hozása.”


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »