Soha nem bizonyított vádak alapján börtönözték be a székely fiatalokat

Soha nem bizonyított vádak alapján börtönözték be a székely fiatalokat

Megtörtént a csoda, amire mindenki várt, de már szinte senki nem számított: négy év után kiszabadult a börtönből Beke István és Szőcs Zoltán.

„Felemelt fejjel mentünk a börtönbe és úgy érzem felemelt fejjel jöttünk is ki. Nem volt könnyű, de végigcsináltuk, 1112 napot” – mondták a Kárpát-medence adásában a koncepciós vádak alapján elítélt kézdivásárhelyi férfiak. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán befogadták a panaszukat, így Strasbourgban folytatódik a jogi küzdelmük.

Beke István a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve Szőcs Zoltán a HVIM erdélyi elnökét a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség állította bíróság elé közel négy éve, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015 december 1-jén, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

A két kézdivásárhelyi férfit 2018. július 4-én ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

Miután első fokon a pirotechnikai eszközökre vonatkozó szabályok megsértése miatt róttak ki rájuk éppen annyi büntetést, amennyit korábban vizsgálati fogságban töltöttek, az utolsó tárgyaláson az ügyészség kérésére a legfelsőbb bíróság megváltoztatta az ügy besorolását, és anélkül ítélkezett, hogy megadta volna a lehetőséget az új besorolás elleni védekezésre.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanatból fogva koncepciós eljárásnak tekintette az eljárást.

Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyiket elutasította a romániai legfelsőbb bíróság.

A soha nem bizonyított vádak alapján ártatlanul bebörtönzött székely fiatalok feltételes szabadlábra helyezésük másnapján, Kézdivásárhely főterén tartottak tájékoztatót.

Hírdetés

Beke István elmondta, az ügyvédek is furcsán nézték, hogy az utolsó tárgyaláson, hogy az ügyész kérte az ügy besorolásának megváltoztatását.

„Fogva tartásunk alatt több minden tartotta bennünk a lelket: hát elsősorban az, hogy hittünk az igazunkban. Másodsorban természetesen nem elhanyagolható a család, hogy mellettünk van, a közösség mellettünk van. Mondhatni azt: hogy a Kárpát-medencei magyarság hitt az igazunkban és az ártatlanságunkban” – mondta.

Az ellenünk hozott ítélet az mondhatni azt, hogy óriási százalékban próbálja megfélemlíteni az erdélyi magyarságot, és remélem, hogy azzal, hogy bebizonyítottuk, hogy igazunk van, ártatlanok vagyunk és hisznek az emberek bennünk, remélhetőleg ők is jobban kitartanak és az összefogás az egyre nagyobb lesz.

Szőcs Zoltán szerint ez egy megszervezett ügy volt, mint az ötvenes-hatvanas években, mint amikor a titkosszolgálat, annak idején a Securitate (az akkori román titkosszolgálat, a szerk.), amely koholt vádak alapján ítéltek el embereket és tettek tönkre, és mi is ennek voltunk egyik áldozata.

Megkérdezték mi a véleményem, én akkor azt mondtam a sajtónak, hogy ha ők terroristák, akkor én is terrorista vagyok – mondta Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátora. Az RMDSZ parlamenti képviselője, Kulcsár-Terza József szerint is koncepciós eljárásról volt szó.

„A román hatalom meg akarta mutatni s megmutatta, hogy ejnye-bejnye, ha nem viselkedtek rendesen, akkor ez történik” – mondta. De hatalmas öröm számomra, hogy a mai napon itt vannak és nagyon jó érzés, hogy látom, hogy nincsenek megtörve. Ez is bizonyítja, hogy ők ártatlanok – tette hozzá.

A törvényszék háromszor utasította el a kézdivásárhelyi férfiak feltételes szabadon bocsátását, és csak negyedszerre hozott kedvező döntést.

A jogi huzavona azt mutatja, hogy ez a példátlan büntetés nem is az érintettek, hanem az egész erdélyi magyar közösség ellen irányul.

„Minden óra, amit bent töltöttek a fiúk a börtönben, az gyalázat. Ez egy merénylet volt az erdélyi magyar közösség ellen” – mondta Tőke Ervin Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági alelnöke.

Beke István és Szőcs Zoltán ügye Strasbourgban folytatódik, az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a magyar kormány által létrehozott Kisebbségi Jogvédő Intézet képviseli majd a két székely fiatalt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »