Sógortempó – Magazin ajánló

Sógortempó – Magazin ajánló

Az osztrák szélsőjobbtól ma már a baloldaliak sem félnek: terepszemle Burgenlandban. Széles Anna-interjú. Genetikai atombomba fenyeget. Szombaton Magazin!

Ez csak egy a sok figyelemre méltó mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Keresse hétvégén az újságárusoknál!

Fotó: Reuters

Május 22-én tartják az osztrák elnökválasztás második fordulóját, melynek nagy esélyese az első kört toronymagasan megnyerő, a Szabadságpárt színeiben politizáló Norbert Hofer. A cukisodást tökélyre fejlesztő jelölt hátországa Őrvidék, vagyis Burgenland, azon belül is Pinkafő, a hajdani kis iparváros, amelyben bőven az országos átlag fölötti eredményt, 60 százalékot ért el. Bejártuk a határ mentét, és meglepődtünk: az osztrák szélsőjobbtól ma már a baloldaliak sem félnek. Csak a magyarok, de ők is csak egy kicsit.

Még be sem fejezte a színművészeti főiskolát Marosvásárhelyen, de már akkora sztár volt a hatvanas-hetvenes évekbeli Erdélyben, mint itthon Törőcsik Mari a Körhinta után. A román színészlegendával, Florin Piersickel való házassága után annyira népszerűek lettek országszerte, hogy Elena Ceausescu rendeletet hozatott: attól fogva a szocialista országban megjelenő magazinok címlapján csak a diktátor házaspár jelenhetett meg, mások kizárólag csoportképen szerepelhettek. A nyugdíjas színész jó ideje Budapesten él – az anyaországi közönség a Szeress most! Bori nénijeként emlékszik rá.

Éheztetett, az utcákon támolygó szürke marhákkal került be az országos sajtóba Egercsehi, ahol sokan a sötétből előbukkanó marhapofáktól rettegnek. A hírre indult hatósági vizsgálat szerint az állatok jól tápláltak, vélhetően a vedlési időszak téveszthette meg a lakosokat. Elmentünk a helyszínre, hogy megnézzük, az egykor virágzó és évtizedek óta tengődő bányászfaluban valóban elment-e néhány embernek az esze.

A súlyos vagy krónikus betegségben szenvedő fiatalok életéből a sok szenvedéssel együtt a gyermekkor egyik lényege, a játék öröme is elveszik. Pedig orvosi kutatások bizonyítják, hogy a jókedv gyógyít. A Bátor Tábor tizenöt éve nyújt „élményterápiás kezelést” beteg gyerekeknek és családtagjaiknak. A lelkek gyógyítása mellett a tábor csapata abban is példát mutat, hogy miként kell működnie egy stratégiailag jól felépített, átlátható civil szervezetnek.

A tudományos vívmányokat többnyire először a hadászatban alkalmazzák, megelőzve a polgári felhasználást. Így volt ez az atomenergia, a sugárhajtómű, de a mikrohullámú sütő lelkét adó magnetron esetében is. A géntechnológia kilóg a sorból, hiszen nem tudunk róla, hogy emberek tömeges gyilkolására használták volna. De most ennek is eljött az ideje.

Akkor már negyedik éve részesült pszichiátriai kezelésben Rusai László, amikor Veér András 1989-ben megállapította, hogy épelméjű. A több feltárt eset ellenére Magyarországon – ellentétben a Szovjetunióval – nem létezett intézményesített politikai pszichiátria. A Szovjetunióban, ahol a politikai pereket helyettesítették a kezelésekkel, a „hajlíthatatlan meggyőződést” betegségnek nyilvánították.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »