Sofőrök figyelem: Még nagyobb lesz a bírság a volán mögötti mobilozásért

Sofőrök figyelem: Még nagyobb lesz a bírság a volán mögötti mobilozásért

A belügyminisztérium befejezte annak a törvénymódosításnak az előkészítését, amely jelentősen emelné a volán mögötti mobilozásért járó bírságot. A rendőrség pedig olyan speciális messzelátókat akar vásárolni, amelyekkel nagy távolságról is meg tudják állapítani, hogy a sofőr használ-e mobilt.

Csak hogy tisztázzuk: mobilozás alatt a mobiltelefon bárminemű használatát értjük, legyen az telefonálás, SMS-írás, szelfikészítés, vagy ha csak fel akarjuk tenni a töltőre. A dugóban, araszolás közben használni éppúgy szabálysértés, mintha az autópályán 130 km/órás sebesség mellett olvasnánk a facebook-üzeneteinket.

Hírdetés

A rendőrség, pontosabban a belügyi tárca azt tervezi, hogy a mobilozásért járó helyszíni bírságot a jelenlegi 50 euróról 100-ra emelné, aki pedig helyben nem tud vagy nem akar fizetni, az a törvény elfogadása után 100 helyett 200 eurós csekket kap a törvény őreitől. A módosítás ráadásul már a telefon kézben tartását is büntetni fogja, és a bírságot kiterjesztik az összes „telekommunikációs és audiovizuális” eszközre, bármire, ami elvonhatja a figyelmet a vezetésről. A rendőrség szerint a közúti balesetek egy jelentős része mobilhasználat miatt történik.

A belügyminisztérium a június előtt a parlament elé akarja terjeszteni a javaslatot.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »