Sobotka a kommunistákkal is kormányozna

A cseh szociáldemokraták el tudják képzelni, hogy a kommunistákkal alakítsanak közös kormányt, ha azok megígérnék, hogy nem fogják továbbra is ellenezni Csehország tagságát a NATO-ban, és nem támasztanak kifogásokat az ország EU-tagsága ellen – jelezte Bohuslav Sobotka cseh szociáldemokrata miniszterelnök abban az interjúban, amelyet szerdán közölt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Sobotka emlékeztetett: regionális szinten a szociáldemokrata-kommunista együttműködés már sikeresnek bizonyult. Csehország 14 régiójából nyolcat irányít szociáldemokrata-kommunista koalíció. Az esetleges kormányzati együttműködés a 2017-ben tartandó parlamenti választás eredményétől függ.

“El tudom képzelni a kommunistákkal való együttműködést, de csak világos feltételek mellett, amelyek a Cseh Köztársaság biztonságát érintik. Tehát nem vonható kétségbe NATO-tagságunk és a kormány európai orientációja” – jegyezte meg a pártelnök-kormányfő.

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) ellenzi Csehország NATO-tagságát, és kifogásai vannak az EU ellen is, bár a tagságot nem ellenzi. Sobotka szerint regionális szinten ez nem probléma, mert a régiók külpolitikával és biztonságpolitikával nem foglalkoznak.

“Észrevettem, hogy Andrej Babis is mérlegeli a kommunistákkal való együttműködést, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy ez a kérdés a szélesebb politikai színteret is foglalkoztatja” – mutatott rá Bohuslav Sobotka.

Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke, pénzügyminiszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy ideje lenne már legfelsőbb szinten is együttműködni a kommunistákkal, hiszen stabilan élvezik a választók mintegy 15 százalékának a bizalmát, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. A jobboldali pártok továbbra is határozottan ellenzik a kommunisták ilyesfajta elismerését, bár alsóbb szinten ők is már évek óta együttműködnek velük.

Csehországban az 1989-es rendszerváltás után nem tiltották be a korábban egyeduralkodó kommunista pártot, az volt a vélemény, hogy néhány éven belül elveszíti támogatottságát, és kikerül az országos politikából. A helyzet azonban úgy alakult, hogy a KSCM az ország harmadik legerősebb pártja, és támogatottsága stabilan 15 százalék körül mozog. A rendszerváltás után alakult pártok eleinte nem voltak hajlandóak együttműködni a kommunistákkal, de ez az évek folyamán előbb helyi szinten, majd regionális szinten is megtört. Kommunista politikusok a parlament vezetésében is helyet kaptak, s a pártok most láthatóan azt szondázzák, milyen lenne a közvélemény reagálása az esetleges kormányzati együttműködésre a kommunista párttal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »