Sneider Tamás Dél-Tirol példáját állította az elszakított nemzetrészek elé

A Jobbik elnöke Újfehértón emlékezett meg a trianoni békediktátumról.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJobbikMagyarorszagertMozgalom%2Fvideos%2F10156187033021405%2F&width=480&show_text=false&height=270&appId

Frissítés: az MTI összefoglalója:

Hírdetés

Az elszakított magyarok ügyének rendezését képviselné a következő időszakban a Jobbik – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón vasárnap: a kisváros első világháborús emlékművénél rendezett ünnepségen Sneider Tamás elmondta, az ország a „trianoni traumáját” megfelelő politikával elkerülhette, vagy csökkenthette volna az akkori politikai elit, amely nem tudta megakadályozni hárommillió magyar idegen államok fennhatósága alá kerülését.

Vélekedése szerint a nagyhatalmak – földrajzi és nemzetiségi adottságoktól függetlenül – “széttépték” Magyarországot 1920-ban. Jelezte, az azóta eltelt időszakban, de leginkább az elmúlt csaknem harminc évben az elszakított nemzetrészek ugyan megfogalmazták saját autonómiakoncepcióikat, de a három évtized alatt egyetlen magyar kormány sem állt ki ezekért az igényekért. ”Egy új időszakot szeretnék nyitni ebben a kérdésben, amikor igenis határozottan kiállunk azokért a követelésekért, amit megfogalmaztak az elszakított magyarok Erdély, Délvidék, Kárpátalja és Felvidék esetében” – fogalmazott a Jobbik elnöke. Sneider Tamás hangsúlyozta, a határon túl élő magyarok mellett a román, szerb és szlovák többségi nemzetekért, “egész Kelet-Közép-Európáért” egyaránt küzdeni kell, hogy ők is nyugalomban és békében érezhessék magukat.

Ennek köszönhetően jöhetnek majd el olyan évszázadok, amikor az egész Kárpát-medencében békességben, nyugalomban lehet majd együtt élni – fogalmazott a Jobbik elnöke. Dél-Tirol példáját megemlítve azt mondta, ugyanazokat az önrendelkezési jogokat szeretnék elérni a határon túli magyarok esetében, mint amelyeket a nemzeti kisebbségek Nyugat-Európában lényegében mindenhol élvezhetnek. ”Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbsége a magyar” – jelentette ki Sneider Tamás, hozzátéve, azt szeretné, hogy Magyarországot pár évtized múlva “rózsafüzérként” fogják körbe a területi autonómiák.

A megemlékezés végén a jelenlévők mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a világháborús emlékműnél.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »