Slachta Margit újratemetése és emlékezete a közmédia csatornáin

Slachta Margit újratemetése és emlékezete a közmédia csatornáin

Az egyetlen neki tulajdonított hangfelvétellel és újratemetésének élő közvetítésével emlékezik a közmédia Slachta Margitra, az ezrek életét megmentő, a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ellen harcoló, első magyar országgyűlési képviselőnőre. A szertartást december 7-én, kedden 16 órakor sugározza a Duna Televízió a Fiumei úti sírkertből.

Újratemetik a 20. század egyik meghatározó magyar női politikusát és emberi jogi aktivistáját, az első magyar országgyűlési képviselőnőt, Slachta Margitot, aki évtizedeken át képviselte a keresztény és a nemzeti értékeket, és munkája legfontosabb eredményeként a szociális gondoskodást társadalmi, illetve szervezeti reformokkal tudta összekapcsolni.

Hírdetés

Slachta Margitot 1974-es halála után a buffalói Berkeley Springsben temették el, hamvait a közelmúltban hozták haza. A képviselőnőt 2021. december 7-én, kedden 16 órakor temetik újra Budapesten, a Fiumei úti sírkertben – a szertartást élőben közvetíti a Duna Televízió. A közmédia az esemény kapcsán tematikus adásokkal is készül különböző csatornáin, amelyekben Slachta Margit emlékét élteti.

A Kossuth Rádióban az újratemetés napján, 17 órától, míg a Duna Televízióban december 12-én, vasárnap reggel 8 órától az Isten kezében című műsorban hallható lesz Slachta Margit 1947-es választási beszéde, amely az egyetlen jelenleg ismert hangfelvétel tőle. A tévéműsorban további ritka film- és hangfelvételeket is megismerhetnek a nézők hazánk első politikusnőjétől. Az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorának december 8-i, szerdai adásában pedig történészekkel emlékeznek Slachta Margit értékteremtő munkájára.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »