Skócia különválna a britektől

Skócia különválna a britektől

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy Skócia újabb függetlenségi referendumot tartana, amennyiben a brit népszavazás miatt akarata ellenére kéne elhagynia az EU-t.

 

Skócia 2014-ben referendumon döntött arról, hogy része kíván-e maradni Nagy-Britanniának, és viszonylag szoros eredménnyel (55:45) a maradás mellett szavazott, de a teljes függetlenséget hirdető skót Nemzeti Párt még mindig nagyon erős, különösen a Brexit körüli kampányoknak köszönhetően.

 

Sturgeon szerint demokratikus szempontból tarthatatlan, hogy miközben Skócia úgy határozott, hogy része marad az Egyesült Királyságnak, e döntése miatt most akarata ellenére távozni kényszerülhet az EU-ból. , e döntése miatt akarata ellenére kell távoznia az EU-ból. Szerinte Nagy-Britannia legsúlyosabb hibája lenne a Brexit.

 

Nagy-Britanniában e hónap 23-án kerül sor az EU-s referendumra. A britek távozását mindegyik uniós tagállam ellenzi, a briteknél kétesélyes a dolog, de a skótok túlnyomó többsége Unió-párti álláspontot képvisel.

 

Politico.eu

Nyitókép: dailysabah.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »