Skandináv Pukli

Skandináv Pukli

Kezdettől fogva látszott, hogy bizarr és átlátszó kormányváltó próbálkozás ez a pedagógus sztrájk-féle szervezkedés otthon.

Hű, a PUKLI mindenit!

Ki gondolta volna, hogy a Teleki Blanka igazgatója olyan, mint egy pártigazgató? Ki gondolta volna, hogy egy középiskolai igazgató, csak úgy felszólíthat bárkit a tanári karból, hogy adja be a felmondását? Miféle szerepcsere az, amikor egy iskolaigazgató munkavégzés közben nyíltan részrehajló és egyszersmind politikusi ambíciókat rejteget?

Mindamellett, hogy a sztrájkhoz való jogot tisztelem, Svédországból nézve a történéseket annyit mondhatok, hogy bizony kezdettől fogva látszott, hogy bizarr és átlátszó kormányváltó próbálkozás ez a pedagógus sztrájk-féle szervezkedés otthon.

Egyébként két rendszerű pedagógussztrájk volt az elmúlt években itt Skandináviában. Az egyiket 2012-ben hirdette meg annak rendje és módja szerint a tagság felkérésére a szakszervezet Stockholmban. Nem lett belőle semmi, mert megegyezés született a munkáltatóval.

A másik 2014-ben volt Oslóban, de abból sem lett nagy vihar, mert a tanév végére hirdették meg, azaz a nyári szünetre, merthogy a sztrájknak nem szabad a tanulókat sújtania. A norvég pedagógus érdekképviselet tulajdonképpen azért tiltakozott, hogy a munkáltató ne írja elő a tanároknak a központi szerződésben, hogy napi 7,5 órán át elérhetőek legyenek. A svéd tanárok pedig megkapták a megbízott közvetítő által követelt béremelésnek kb. az egyharmadát.

Hogy elégedettek volnának-e a felek? Lehet. Ami biztos, hogy a gyerekek egy napig sem voltak tanárok nélkül és egyetlen iskolaigazgató sem lett munkájának elvégzése mellett agitátor.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »