Sisi oroszlánszobrába botlottak régészek a Várban – képek

Sisi oroszlánszobrába botlottak régészek a Várban – képek

Találtak még tömörvas-ágyúgolyókat, medvés és hattyús játékzsetont, ezüstdénárt is.

Előkerült Erzsébet királyné pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban – mondta az InfoRádiónak a Várkapitányság kommunikációs és marketingigazgatója, Kőrösi Gábor.

Mint a Várkapitányság közölte, idén is folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett megkezdődött a várfalak felújításának következő szakasza. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak, ezek során a Déli nagy rondella környezetében számos értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek, melyek közül a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Sisi pihenőházát díszítette.

Újabb izgalmas régészeti leletet találtunk: előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban! Idén is… Közzétette: Nemzeti Hauszmann Program2021. január 21., csütörtök

A Nemzeti Hauszmann Program keretében folyamatosan újulnak meg a Budavári Palotanegyed balesetveszélyes, lepusztult, szerkezetileg meglazult várfalszakaszai. Kiemelt cél, hogy a várban élők és az ide látogatók rendezett környezetben töltődhessenek fel, és a várfalak mentén is biztonságosan járhassák körbe a budai Várat.

Hírdetés

A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített XVII. századi gyűrűre, a XIX. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült

vasúti plombára

is leltek.

“A mostani feltáráshoz hasonló léptékű régészeti kutatás a várfalak mentén korábban még soha nem volt a budai Várban, közel száz helyszínen dolgoznak a régészek. A munkálatokat a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereivel közösen végzi” – mondta el Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti irodavezetője.

A budai Várban zajló fejlesztéseket előkészítő régészeti feltárások során az elmúlt években is már számos érdekes és értékes középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtunk, így Zsigmond, Mátyás, I. Ferdinánd és Ferenc József uralkodásához köthető jelentős tárgyi emlékek is előkerültek.

Nyitókép: Facebook

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »