Sírásóversenyt tartanak Debrecenben

A Cívishír cikke szerint a lakosság lecsúszott tagjaiként tekintenek a sírásókra, a régi hagyomány felelevenítésével pedig tisztelegnek a nehéz fizikai munkát végzők előtt is.

Országos sírásóversenyt tartanak június 3-án a Debreceni Köztemetőben – tette közzé a Cívishír. A lap cikke szerint a sírásók egykor a társadalom megbecsült tagjai voltak, mára viszont csak annak lecsúszott tagjaiként tekintenek rájuk. A régi hagyomány felelevenítésével tisztelegnének a felelősségteljes és nehéz fizikai munkát végzők előtt is. Kétfős csapatok indulnak majd, az első helyen végzettek pedig Magyarországot képviselhetik novemberben a V4-ek nemzetközi sírásóversenyén. A szervezők remélik, sikerül így megfordítani azt a kedvezőtlen tendenciát is, mely szerint egyre kevesebb a szakképzett sírásó Magyarországon.

Szakkiállítást és konferenciát is rendez Debrecenben június 2–3-án a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete. A cél, hogy széles körű szakmai párbeszéd induljon a temetkezési szakma helyzetéről. Erről beszámoltak az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület oldalán is: eszerint bemutatják majd a temetők és sírkertek fenntartását szolgáló gépeket, fejlesztéseket és szolgáltatásokat.

A tanácskozáson bemutatják majd a Debreceni Köztemetőben nyugvó világháborús hősi halottainak, illetve a második világháborús debreceni szőnyegbombázás áldozatainak teljes veszteséglistáját. Mindez hat év kutatómunka után készült el. Az eseményen jelen lesz a kormányzat, a honvédelem és az egyház több vezető személyisége.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »