Simon Zsolt rendelkezik a legtöbb ingatlannal

Simon Zsolt rendelkezik a legtöbb ingatlannal

POZSONY. A Verejne.Digital platform egy új "Profil.Verejne.Digital" elnevezésű webalkalmazással állt elő. Annak segítségével egyszerű módon kereshetők ki a szlovákiai politikusokról szóló információk.

Az említett alkalmazás első szakaszában a jelenlegi és a volt parlamenti képviselőket az általuk birtokolt ingatlanok mennyisége alapján jelenítik meg – tájékoztat Rastislav Lenhardt és Michal Malý, a Chcemvediet.sk polgári társulás két képviselője.

A rangsor 1. helyét a tulajdonában levő ingatlanok alapján Simon Zsolt volt „hidas“, jelenleg független honatya foglalja el. Az általa birtokolt parcellák száma jelentős mértékben nőtt 2011-2012-ben, amikor a Most-Híd vegyespárt mezőgazdasági minisztere volt. „Azért ugrott meg azok száma, mert módosult a vagyonbevallások kezelésének módja. Azóta ugyanis már a parcellák számát is fel kell tüntetni, nem pedig csak a tulajdonlapokét, mint addig. Valamennyi tulajdonlapon ugyanis több parcella is szerepelhet“ – mondta el a TASR hírügynökségnek Simon.

A rangsorban elfoglalt helye kapcsán megjegyezte, hogy ő egy gazda. „Abban a régióban vásárolok mezőgazdasági földeket, ahol élek. Gazda vagyok, megvan ahhoz a megfelelő viszonyom. Hosszú távon is jó befektetésnek tartom a termőföldek vásárlását, még akkor is, ha tudom, hogy Balogpádáron (Padarovce), ahonnan származom, nem lesznek ipari parkok“ – tette hozzá.

Ivan Mikloš is beletartozik az élmezőnyben levő ötösfogatba 

Az ingatlanok számát tekintve 2. helyen egy hajdani „smeres“ képviselő és az állami kézben levő MH Manažment volt főnöke, Branislav Bačík végzett. A 3. hely a belügyminisztérium egykori államtitkárának, Rudolf Urbanovičnak (SNS) jutott. Az első 5 ingatlantulajdonos között tartják számon Ivan Mikloš ex-pénzügyminisztert és Dušan Jarjabek „smeres“ honatyát is.

Hírdetés

Valamennyi érintett személy részletes oldalán konkrét ingatlanjai is megtalálhatók: azok hagyományos formában való leírása, térképen feltüntetett helyük, illetve közvetlen linkek is csatlakoznak a kataszteri elektronikus tulajdonlapokra. A parlament weboldalán közzétett vagyonbevallások alapján ábrázolják az adott egyén ingatlanszámának előző években végbement alakulását is.

Az átláthatóság növelése

A parlamenti képviselők köztisztviselőnek számítanak, akik kötelesek vagyonbevallásokat leadni – ez a kötelezettségük a közérdek tisztségük ellátása alatti védelméről szóló alkotmánytörvényből ered.

„E vagyonbevallásokat az összeférhetetlenségi bizottság a parlament honlapján a besorolásuk, illetve a történelmi fejlődés ábrázolásának lehetősége nélkül teszi közzé, miközben hiányzik az egyes ingatlanok leírása és az állami ingatlankataszterhez történő csatlakozás is“ – tüntette fel Lenhardt és Malý.

Az új Profil.Verejne.Digital alkalmazás célja a köztisztviselőkről szóló, nyilvánosság számára elérhető információk átlátható ábrázolása, ugyanis azok eddig különféle állami weboldalakon és állami nyilvántartásokban voltak szétszórva.

A Verejne.Digital csapata, amely a Chcemvediet.sk polgári társuláshoz tartozik, az új alkalmazástól a szlovákiai politikai paletta átláthatóságának növekedését várja – írja az Aktuality.sk internetes portál.  


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »