Simon Zsolt pártot alapít, az MKP-val is összedolgozna

Simon Zsolt pártot alapít, az MKP-val is összedolgozna

Egy hete röppent fel a hír a sajtóban, hogy Simon Zsolt egykori most-hidas és mkp-s politikus pártalapításra adná a fejét. Akkor még óvatosan fogalmazott az egykori mezőgazdasági miniszter, csupán annyit ismert el, hogy többen is megkeresték, “tegyen valamit”. 

A Szlovák Távirati Irodának (TASR) már megerősítette, hogy a következő két-három hónapban szeretné megkezdeni az aláírásgyűjtést a pártalapításhoz.

A Denník N szlovák napilapnak adott válaszában a pártalapítással kapcsolatban Simon elmondta, hogy

nyilatkozta Simon, aki azt is megerősítette, hogy két-három hónapon belül elérhetik azt a pontot, mikor már nekiláthatnak az aláírásgyűjtésnek a pártalapításhoz.

Hogy konkrétan kikkel dolgozik együtt, Simon nem akarta elmondani, viszont állítása szerint a kisebbségi politikai színtér is megérett a generációs cserére, melyet az új párt biztosíthatna.

Bár a leendő pártnak még nincs neve, Simon elmondása szerint elsősorban a magyar nemzetiségű választókat fogja megszólítani.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint 458 467 fő vallotta magát magyarnak Szlovákiában, ami az ország népességének mintegy 8,5 százalékát teszi ki (a 18 éven aluliakat is beleértve).

Ezen választók szavazataiért a legutóbbi parlamenti választásokon főleg az MKP és a Most-Híd harcolt. Utóbbi a magyar szavazatokon kívül a szlovákokat is megcélozta, így 6,5 százalékkal bejutott a parlamentbe, míg az MKP a küszöb alatt maradt a maga 4 százalékával.

Habár a felmérések szerint az azóta eltelt két évben (főleg a Kuciak-gyilkosság óta) jócskán megcsappan Bugárék támogatottsága, az MKP nem tudta kihasználni a kormányválság adta lehetőséget, és nem hogy erősödést nem mutat, inkább csökkennek a preferenciái.

Hírdetés

Kiket szólítana meg Simon Zsolt és alakuló pártja?

mondta Simon, aki 2016-ban még maga Bugár Bélával járta az országot. Az akkori választások során 27 041 karikát szerzett, ezzel a harmadik legsikeresebb most-hidas politikus volt a listán.

Egyedül nem megy…

Simon a Denník N-nek adott interjúban a sorok között azt is elismerte, hogy valószínűleg hiába minden igyekezet, egyedül nem sikerülne átlépnie a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt.

mondta, majd hozzátette, hogy

nyilatkozta Simon, aki jelenleg még nem akar azon gondolkodni, hogy milyen formája lehetne az együttműködésnek.

Mit mond az MKP?

Az MKP a szlovák sajtónak reagálva úgy fogalmaz, hogy bárki, aki teljesíti a törvényi feltételeket, jogosult arra, hogy pártot alapítson.

válaszolta a TASR-nek Fiala Ilona sajtószóvivő.

dennikn.sk, Körkép.sk

Nyitókép: mno.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »