Šimkovičová: Beigazolódtak a szavaink. A kulturális tárcánál sáfárkodtak a pénzeszközökkel

Šimkovičová: Beigazolódtak a szavaink. A kulturális tárcánál sáfárkodtak a pénzeszközökkel

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) kulturális alapokra vonatkozó ellenőrzésének következtetései megerősítették azt, amire a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának jelenlegi vezetése a tárcán belüli munkája kezdete óta rámutatott. Ezt Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter nyilatkozta.

„Sáfárkodtak a pénzeszközökkel, a Natália Milanová és Silvia Hroncová alatt működő minisztérium ellenőrzési rendszere alapvetően megbukott” – hangsúlyozta Šimkovičová.

Rámutatott az Állami Számvevőszék megállapításaira, miszerint a Művészeti Alapban (FPU) és az Audiovizuális Alapban (AVF) a 2021–2023-as években a szabályokkal ellentétes módon folyósítottak pénzt a szakértői értékelő bizottságok tagjainak.

„A Natália Milanová és Silvia Hroncová vezette minisztérium is alapvetően hibázott, mert elhanyagolta feladatait. Megbukott a közpénzek újraelosztásának és az azt követő szerződések teljesítésének eredményességének ellenőrzésében. Nem követelte meg kellőképpen stratégiai prioritásainak érvényesítését sem”

– tette hozzá a miniszter.

Hírdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2021–2023 között a kultúra támogatására szolgáló közpénzek több mint 158 ​​millió eurót kaptak az állami költségvetésből.

„Ezért elég riasztó, hogy elődeimet nem érdekelte, hogyan gazdálkodnak a pénzeszközökkel. A minisztérium az ő vezetésük alatt sem volt érdekelt abban, hogy az állami kultúrpolitikát közpénzből csinálják, ezért nem határoztak meg prioritásokat ezen a területen”

– mondta Šimkovičová miniszter.

Az Állami Számvevőszék a 2021–2023 közötti időszak tevékenységének és közpénzekkel való gazdálkodásának felülvizsgálata során megállapította, hogy a Művészeti Alapban és az Audiovizuális Alapban az értékelő bizottságok tagjainak díjazása során szabálysértés történt. A jutalmakat olyan alapokból kapták, amelyeket támogatási tevékenységre szántak, nem az alap működésére. Összességében a 2021–2023 közötti időszakban az Audiovizuális Alap szakmai bizottság tagjainak több mint 489 000 eurót, a Művészeti Alap tagjainak pedig közel 420 000 eurót fizettek ki. A díjakat a szabályok szerint a Kisebbségi Kulturális Alap folyósította.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »