Simicskó Washingtonban – 1956 örök érvényű üzenet

1956 örök érvényű üzenete a bátorság és a hazaszeretet üzenete – hangsúlyozta az MTI-nek Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán Washingtonban.

A miniszter abból azalkalomból nyilatkozott, hogy részt vett azon az egész napos konferencián, amelyet “1956: a szabadságharc, amely megváltoztatta a hidegháborút”  címmel rendeztek szerdán az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen.

A megnyitó beszédet Simicskó István tartotta, hangsúlyozva: 1956-ban a magyar nemzet egy folyamatot indított el, s bár akkor a küzdelmet leverték és megtorolták, de 1989-90-ben sikerült végleg kivívni a szabadságot és a függetlenséget.

Beszédében azt is kiemelte: minden korban vannak emberek, akik képesek felismerni a bajt, akik tesznek is a bajok orvoslásáért, s így volt ez 1956-ban is, amikor Dávid harcolt Góliáttal,. “1956-ban a szív és a lélek indult meg az emberekben” – fogalmazott Simicskó István.

A miniszter szerint “azok a bátran kiálló magyarok, akik menekülni kényszerültek a hazából, valóban menekültek voltak, s nem gazdasági megfontolásokból vándoroltak át más országokba, ahogyan ezt manapság láthatjuk”.

A washingtoni magyar nagykövetség és a Nemzetvédelmi Egyetem közös szervezésében tartott konferencián tekintélyes magyar és amerikai tudósok, történészek, katonai szakértők, újságírók és az amerikai magyar közösségek tagjai mondtak beszédet 1956 emlékezetéről, tanulságairól. Az előadók között volt James Townsend, az amerikai védelmi minisztérium helyettes államtitkára is.

Simicskó István az MTI-nek elmondta: benyomása szerint 1956 emléke mind a mai napig él az amerikai közvéleményben. “Az amerikaiak nem felejtik el, hogy a magyar nép akkor elsőként mondta ki azt hihetetlen bátorsággal, hogy abból a rezsimből, abból a szovjet érdekzónából elég volt”.

A honvédelmi miniszter utalt arra is, hogy néhány nappal ezelőtt az amerikai kongresszusban rendezett 1956-os megemlékezésen egy demokrata párti és egy republikánus politikus egyöntetűen leszögezte: 1956 szellemisége 1990-ben újraéledt és a magyar-amerikai kapcsolatok alapját jelenti. “Ebben hídszerepet töltenek be az Amerikában élő magyar közösségek is” – szögezte le a miniszter.

Simicskó István kedden a norfolki hadikikötőbe látogatott, szerdán délután pedig Robert Work, amerikai védelmi miniszterhelyettessel tárgyal a Pentagonban, ahol utána 1956-ról szóló kiállítást nyit meg. Ennek kapcsán a magyar-amerikai katonai kapcsolatokat kiválónak minősítette.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »