Šimečka: Mennyire bűnösek a Kotlebára szavazó fiatalok?

(…) Főleg a fiatal, tapasztalatlan elme hajlamos gyorsan magába szívni a hazugságot. A fiatal szlovák választók a fasiszta Kotlebára szavaztak, a tanárok pedig szomorúan vállat vonnak afölött, hogy diákjaiknak  fogalmuk sincs a holokausztról. Pedog elég lenne tíz perc a Wikipédián, de nem érdekli őket az igazság. Szabadidejüket ugyanis a Facebookon töltik Kotlebával. (…)

 

(…) Egyrészt egyet értek azzal az érveléssel, hogy a fiatalok a rossz oktatás áldozatai, frusztráltak a korrupt politikusok miatt, és tiltakozásuk az idősebb generációra is kihat. (…)

 

(…) De ez nem menti fel a fiatalokat a felelősség alól (…) A Hitlert és a náci rendszert támogató németeknek „morális bűnük” volt, ami egy szinttel magasabb, mint a „metafizikai bűn” (tehát azok bűne, akik tétlenül nézik a történéseket). Azok tehát, akik Kotlebára szavaznak,„morálisan bűnösök” a politikai felemelkedésében.(…)

 

(…) Sőt, az ő bűnük nagyobb, mint a németeké, mivel ma már könnyen hozzá lehet férni a történelmi igazsághoz, és a fasizmus következményeihez, amit a németek akkoriban még nem tudhattak.

 

Elég, ha eltöltünk tíz percet a Wikipédián.(…)

 

DenníkN: Martin M. Šimečka: Aká je vina mladých ľudí, čo volili Kotlebu?


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »