SIM-kártyák: titkolózik a tárca

Nem árulja el a Belügyminisztérium (BM), indul-e belső vizsgálat például az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH) az­után, hogy senkinek nem tűnt fel, amikor egyetlen hajléktalan személy nevére kétszázezer eldobható SIM-kártyát vásároltak. Ezek olyan, mobiltelefont működtető kártyák, amelyek rövid aktiválás után már használhatók is, vagyis nem kell kitölteni, aláírni a vevőnek semmit. Mint kiderült, belőlük néhány még azokhoz a terroristákhoz is került, akik a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövették.

A három nagy magyarországi mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű feltöltőkártya szerepel mindössze két tucat személy nevén – értesült nemzetbiztonsági forrásból a Magyar Idők. A lap szerdai számában arról ír, hogy abból a 200 ezer kártyából, amit a sajtóhírek szerint szervezett bűnözői körök vásároltak, csupán 128 ezer tartozik a Magyar Telekomhoz, a többi a Telenorhoz és a Vodafone-hoz. 

A Magyar Nemzet azt szerette volna megtudni, hogy a BM próbálja-e vizsgálattal tisztázni a titkosszolgálatok esetleges felelősségét, hiszen a szolgálatok napi kapcsolatban állnak a mobilszolgáltatókkal. Ám a tárca megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy a fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére a kormány nemzetbiztonsági kabinetje megvizsgálja az ügyet, erről pedig majd tájékoztatni fogják az Országgyűlés illetékes bizottságát is. A nemzetbiztonsági bizottság legközelebb jövő héten ül össze, akkor – ha még nem is a kabinet tájékoztatása kapcsán, de – mindenképpen szó lesz a történtekről. Azt a Fidesz is elismerte, hogy „biztonsági rés” van a rendszerben, ennek „befoltozására” ugyanakkor már nem egységes a kormánypárt és a kormány kommunikációja. Halász János, a Fidesz frakciójának szóvivője hétvégén még arról beszélt, hogy szigorítani kell a távközlési törvényt, a BM szerint viszont a nemzetbiztonsági kabinet eljárása után lehet megvizsgálni, hogy van-e szükség törvénymódosításra.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke egyébként úgy véli, az eldobható SIM-kártyák kapcsán korlátozásra van szükség, akár még a betiltás is benne lehet a csomagban. Ezt azonban közös európai megoldással kell szabályozni, hiszen attól, hogy mi gátat szabunk a bűnözői körök ilyen irányú terveinek itthon, a szomszédos országokban gond nélkül tudnak majd vásárolni.

Közben a kormánypárti Magyar Idők tegnap megírta, hogy a titkosszolgálatok munkatársai már megkeresték a három nagy mobilszolgáltatót – Vodafone, Telenor, Magyar Telekom –, hogy a legrövidebb időn belül adják át azoknak a személyeknek az adatait, akik irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkeznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »