Sikertelen volt az államfőválasztás Észtországban

Észtországban a parlamentnek a keddi harmadik fordulóban sem sikerült megválasztania az új államfőt, ezért annak személyéről szeptemberben egy különleges választói kollégium fog dönteni.

A választási procedúra hétfőn kezdődött, de kedd estig három forduló után sem jutottak dűlőre a honatyák arról, hogy ki álljon a balti állam élén a következő ötéves időszakban.

Az eredetileg versenybe szálló három jelölt közül egyik sem tudta megszerezni a képviselők kétharmados többségének támogatását, annak ellenére, hogy a titkos szavazás harmadik fordulójában már csak a másodikban legtöbb szavazatot szerző két jelölt indulhatott.

A Taavi Röivas kormányfő Észt Reformpártjának a támogatását élvező Siim Kallas korábbi EU-biztos a 101 tagú törvényhozás jelen lévő képviselőitől 42 szavazatot kapott. Az ellenzéki Centrumpárt emberére, Mailis Reps volt oktatási miniszterre 26-an voksoltak. A többi honatya vagy tartózkodott a voksolástól, vagy érvénytelen szavazatot adott.

Mások is versenybe szállhatnak

Ezek után a jövendő államfő személyéről egy különleges választói kollégium fog dönteni. Ez a testület – amely törvényhozókból és több mint kétszáz önkormányzati tisztségviselőből áll majd – a tervek szerint szeptember 24-én ül majd össze. Ezúttal azonban már elegendő lesz az ötven százalékot akár csak egy szavazattal is meghaladó többség. A harmadik forduló két résztvevője automatikusan ringbe száll, de addig még mások is jelöltethetik magukat.

Azon a szavazáson eldől, hogy ki lesz Toomas Hendrik Ilves jelenlegi államfő utóda. Ilvesnek októberben jár le második ötéves mandátuma, így nem szállhat újra versenybe az államfői tisztségért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »