Sikertelen magyarellenes kampány

Sikertelen magyarellenes kampány

Egymillió helyett mindössze néhány ezer aláírást sikerült összegyűjtenie annak a radikális baloldali szervezetnek, amely petíciójával azt akarja elérni, hogy Magyarország ellen a demokratikus értékek megsértése miatt európai uniós eljárás induljon. Schöpflin György európai parlamenti képviselő szerint politikai ügyről van szó, a szervezet kényelmetlen helyzetbe akarja hozni hazánkat.

Az Európai Humanista Föderáció (EHF) nevű szervezet polgári kezdeményezését tavaly november 30-án vette nyilvántartásba az Európai Bizottság, s idén november 30-ig van idejük, hogy egymillió uniós állampolgár támogató aláírását megszerezzék a hazánk elleni eljárás megindításához. A Magyar Idők azonban úgy tudja, a tízezret sem éri el az aláírások száma.

Pontos számot azért nem tudunk közölni, mert megkeresésünkre az Európai Humanista Föderáció szóvivője nem volt hajlandó statisztikákba bocsátkozni, az Európai Bizottságtól pedig lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

Az úgynevezett európai polgári kezdeményezés értelmében amennyiben az EU legalább hét tagországának egymillió állampolgára aláírásával támogat egy kezdeményezést, azzal az Európai Bizottságnak kötelessége foglalkozni, meg kell vitatnia, bár nem köteles döntést hozni az ügyben.

Az EHF polgári kezdeményezésének azután adott zöld jelzést Brüsszel, hogy az Európai Parlament liberális frakciójának hasonló kezdeményezése a néppárti és a szocia­lista képviselők ellenállása miatt elbukott múlt októberben.

Az EU lisszaboni szerződésének hetedik cikkelye szerinti eljárást az európai alapértékek súlyos sérelme esetén lehet megindítani egy tagállammal szemben, és egy többlépcsős folyamat végén akár az adott tagállam európai uniós szavazati jogát is felfüggeszthetik.

Az EHF Magyarország lejárátására irányuló kezdeményezése a szervezet által működtetett internetes honlapok alapján sem tűnik túl sikeresnek. Az Európa, ébredj fel! elnevezésű petíció aláírását lehetővé tevő hivatalos honlapot február óta nem frissítették, sajtóközleményt pedig legutóbb január­ban tett közzé az európai humanista csoportok ernyőszervezeteként működő EHF.

A kezdeményezés hivatalos Facebook-oldalának is mindössze 11 ezer követője van, de naponta igen kevesen látogatják. Az oldalon főleg a magyarországi és lengyelországi belpolitikai hírekkel foglalkoznak, s a demokratikus értékek sérülése miatt aggódó újságcikkeket közölnek.

„Valószínűtlennek látom, hogy összegyűljön a szükséges egymillió aláírás, több okból is” – nyilatkozta lapunknak Schöpflin György (képünkön). Az Európai Parlament néppárti képviselője emlékeztetett arra, hogy az EHF nagyon lassan, csak január végén kezdte el az aláírásgyűjtést, s bár november végén megkapták az engedélyt az Európai Bizottságtól, az infrastruktúra nagyon kezdetleges állapotban volt.

„Ebből is látszik, hogy tulajdonképpen egy politikai kezdeményezésről van szó, eszük ágában sincs összegyűjteni az egymillió aláírást, csupán kényelmetlenkedni akartak” – véli Schöpflin György. Szerinte a probléma ezzel az, hogy az európai polgári kezdeményezésnek elméletileg egy jogi eljárást kellene megcéloznia.

Maga a polgári kezdeményezés is egy olyan intézmény, amelyet az Európai Bizottság mintha takaréklángra tett volna, fogalmazott Schöpflin György. Az eljárás szerint ugyanis Brüsszel jogszabályt kezdeményezhet, ha összegyűlik az egymillió aláírás, „de az eddig látott 53 polgári kezdeményezés ellenére még nem láthattunk ilyen bizottsági javaslatokat”.

– A vízhez való jogról szóló kezdeményezés például, melyre az olasz szakszervezetek támogatásával összegyűlt a megfelelő számú aláírás, három éve a bizottságnál parkol. Az intézményt tehát a bizottság még nem ásta el, de jegelte, láthatóan túl sok a probléma a polgári kezdeményezésekkel – fűzte hozzá a képviselő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »