Sikeresen megtelepedett a kerecsensólyom a Partiumban

Sikeresen megtelepedett a kerecsensólyom a Partiumban

Jelentősen megnövekedett a világszinten is veszélyeztetett kerecsensólymok (Falco cherrug) száma Románia nyugati térségében, a Partium és a Bánság síksági területein – olvasható a Marosvásárhelyen székelő Milvus Csoport madárvédelmi egyesület közleményében. 

kerecsensolyom foto milvus_ro_bA 2000-es években egyetlen költő párról sem tudtak az ország nyugati térségében, a teljes országos állomány csupán néhány párból állt, amelyek a dobrudzsai Măcin-hegységben fészkeltek. A múlt században még kifejezetten elterjedt volt a kerecsensólyom Romániában, azonban több tényező miatt (mérgezés, költőterületek eltűnése, a szántóföldi növénytermesztés térnyerése, orvvadászat) szinte teljesen eltűnt az országból.

„Egy nemzetközi projekt keretében a Milvus Csoport az áramszolgáltató és elektromosenergia-átviteli cégekkel együttműködve több mint 80 költőládát helyezett ki nagyfeszültségű oszlopokra, elsősorban Temes és Arad megyében. Míg 2011-ben az egyetlen ismert pár egy természetes hollófészekben költött, 2012-ben pedig csupán két párról volt tudomásunk, a költőládák kihelyezésének köszönhetően megnőtt az állomány. Tavaly 8, idén pedig legkevesebb 14 pár kerecsensólyom fészkelt a régióban, mindegyik nagyfeszültségű oszlopra kihelyezett költőládában” – írták a madárvédelmi egyesület szakemberei.

A kerecsensólymok más madárfajok (elsősorban varjak, illetve más ragadozó madarak) fészkeiben költenek, ezek hiányában a sólymok gyorsan alkalmazkodnak a költőládákhoz. A síksági régiókban a természetes fészkek száma minimálisra csökkent elsősorban az egyedülálló fák, illetve facsoportok eltűnése miatt. Emiatt a Partiumban és a Bánságban költőládák kihelyezésére volt szükség, hogy a költőállomány növekedésnek indulhasson ezekben a térségekben. Ezen intézkedések hiányában a kerecsensólymok költési esélye minimálisra csökkenne – közölték a szakemberek. Mint írják, idén minél több fióka gyűrűzését tervezik, hogy a romániai állomány növekedését minél sikeresebben követhessék.

A faj hatékony védelme érdekében a jelentősebb kerecsensólyom-populációkkal rendelkező országok fajvédelmi tervet dolgoztak ki, amely útmutatóként szolgál az Európai Unióban. A terv megírását magyarországi szakemberek irányították, ugyanis Magyarország tudhatja magáénak a legjelentősebb kerecsensólyom-állományt egész Európában. Pár évvel ezelőtt Magyarország Szlovákiával közösen indított egy Life projektet. A faj védelmét célzó, második projektben immár a Milvus Csoport is részt vett, számos sikeres intézkedést hajtott végre a Partiumban és a Bánságban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »