Sikeresen elérték az épülő Mennyei palotát a tajkonauták

Sikeresen elérték szombat hajnalban a kínai űrhajósok Kína első, építés alatt álló űrállomását – jelentette be a kínai űrprogram.

A 3 fős legénység nagyjából 6,5 óra repülés után kapcsolódott össze a Tienkung (Mennyei palota) űrállomás központi részével, a Tienhóval. A tajkonauták (kínai űrhajósok) a tervek szerint hat hónapot töltenek az űrállomáson, ami azt jelenti, hogy ez lesz a valaha volt leghosszabb ideig tartó kínai űrmisszió.

A Hosszú Menetelés 2F típusú rakéta által hordozott Sencsou-13 űrhajó nem sokkal éjfél után emelkedett el a Góbi-sivatag peremén található csiucsüani űrközpontból. A küldetés vezetője az 55 éves Csai Cse-kang. Vele együtt még a 41 éves Je Kuang-fu és a szintén 41 esztendős Vang Ja-ping utazott az űrbe. Vang volt a második kínai nő az űrben, a jelenlegi küldetésen pedig ő lesz az első tajkonauta, aki űrsétát hajt végre.

China’s Shenzhou-13 crew has docked and entered the Tiangong Space Station after liftoff this morning.

Looks like they’re having fun. pic.twitter.com/vbNnd4iN2F

Hírdetés

— Toby Li (@tobyliiiiiiiiii) October 16, 2021

Lin Hszi-csieng, a kínai űrprogram igazgató-helyettese a fellövés előtt úgy nyilatkozott, hogy Kína a jövőben más országok űrhajósait is szívesen látja űrprogramjában. Lin szerint a kínai űrállomás a nemzetközi együttműködés terepe lehet, ha jövőre elkészül.

A Nemzetközi Űrállomáson 15 ország űrhajósai jártak már, de kínaiak még soha. 2011-ben az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja az együttműködést a kínai űrprogrammal.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »