Siker koronázhatja a romániai vendégmunkások lázadását

Siker koronázhatja a romániai vendégmunkások lázadását

Nagyjából félszáz romániai vendégmunkás tiltakozott a hét elején egy németországi farmon – elégedetlenségük oka, hogy rosszak a munka- és lakhatási körülmények, ráadásul a beígért pénzüket sem kapták meg.
Sajtóbeszámolók szerint az őket alkalmazó cég ellen fizetésképtelenségi eljárás zajlik. „Ezeket az embereket a koronavírus-járvánnyal és a fizetésképtelenséggel dacolva hozták ide, hogy leszedjék a spárgát és az epret. Most meg nem adják oda a beígért fizetéseket, és azzal fenyegetik őket, hogy szállás nélkül maradnak” – nyilatkozta egy szakszervezeti tag a G4Mediának.

Egy hét leforgása alatt ez már a második „lázongás” a Németországban dolgozó romániai vendégmunkások körében.

Hírdetés

A hasonló helyzetek megelőzése érdekében kedden Violeta Alexandru román és Hubertus Heil német munkaügyi miniszter közös nyilatkozatot írt alá, amelynek célja a munkaerőpiacot és a szociális politikákat illető együttműködés javítása. A román tárcavezető elmondta: beszélt német kollégájával az idénymunkálatokról, Heil pedig válaszképpen értékelte a romániai munkaerő hozzájárulását, és arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy határozottan fellépnek minden bejelentés esetében. Éppen ezért Violeta Alexandru arra bátorította az általa meglátogatott németországi farmokon dolgozó romániaiakat, hogy valahányszor jogsértést tapasztalnak, jelentsék azt a hatóságoknak.

A román munkaügyi miniszter németországi útja során találkozott Julia Klockner élelmezési és mezőgazdasági miniszterrel is, akivel – a szaktárca közleménye szerint – egyetértettek abban, hogy nem létezhet különbség a helyi és a más országból érkező munkások lakhatási körülményeit, egészségét és munkahelyük biztonságát illetően, és mindenkinek ugyanazokat a jogokat kell biztosítani, mint a német állampolgárságú alkalmazottaknak. Elfogadhatatlannak nevezték ugyanakkor az elmúlt időszakban tapasztalt kihágásokat, Julia Klockner pedig megígérte,

a hatóságok mindent megtesznek a hasonló problémák elkerülése érdekében, és fellépnek az idénymunkások munka- és lakhatási körülményeinek javításáért.

Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete pedig kedd este már arról számolt be, hogy a Németországban dolgozó romániai vendégmunkások tiltakozó akcióit siker koronázta, és a német munkaügyi miniszter már a szerdai kormányülésen ismertetni fog Angela Merkel kancellárral egy törvénytervezetet, amelynek célja a farmokon és vágóhidakon uralkodó állapotok javítása, az alkalmazási folyamatból az alvállalkozók, közvetítők kizárása. Hurezeanu egyúttal arról biztosította a kárvallottakat, hogy meg fogják kapni elmaradt fizetéseiket, ezt követően pedig maguk dönthetik el, hogy elhagyva a fizetésképtelenségi eljárás alatt álló céget, máshol vállalnak munkát vagy hazatérnek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »