Siker a kirgizisztáni Nomád Világjátékokon

Egy aranyérmet és öt bronzérmet szerezve sikerrel szerepeltek a magyar versenyzők a Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban – közölte a Magyar-Turán Alapítvány az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az ország északkeleti részén fekvő Isszik-tó partján, valamint a Kircsin-völgyben rendezett, a nomád sportok olimpiájaként emlegetett eseményen megmérettetésen a házigazdák mellett 53 ország küldöttei vettek részt.

A rendezvényre 28 fős magyar delegáció utazott a közép-ázsiai országba, köztük egy 13 fős sportolói csapat, amelynek tagjai hét sportágban – lovas íjászat, tradicionális íjászat, íjász távlövés, lovas birkózás, kirgiz birkózás, övbirkózás és bothúzás – mérték össze tudásukat és erejüket más nemzetek képviselőivel.

A magyar csapat kis létszáma ellenére – Közép-Ázsia országai száz főt meghaladó delegációkkal érkeztek – kiemelt sikereket ért el: az egyik legfontosabb nomád sportban, a lovas íjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, és a bronzérmes is egy magyar, a győztes fia, Vermes Balázs lett.

Tradicionális íjász távlövésben Szabó József harmadik lett, míg kirgiz birkózásban Hagyó Gábor és Tóth Róbert, bothúzásban Juhász Dominik szerzett bronzérmet. További magyar siker, hogy Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, akik három érmet is szereztek.

A múlt héten lezajló sporteseményt látványos külsőségek közepette a kirgiz államfő, Almazbek Atambajev nyitotta meg. A szervezők felkérésére az egyik főbemutatót a Magyar-Turán Szövetség lovasharc válogatottja tartotta a kirgiz kulturális, valamint a sport és oktatási miniszter jelenlétében. A bemutatón több mint 10 ország diplomatái, Magyarország kazahsztáni nagykövete és a magyar külügyminisztérium háromfős küldöttsége is részt vett.

A Nomád Világjátékokat legközelebb 2018-ban rendezik meg – olvasható a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »