Siker�lt megf�kezni a portug�liai erd�t�zet

Sikerült megfékezni a Portugália középső részén található Serra da Estrela nemzeti parkban pusztító erdőtüzet, amely 17 ezer hektárt emésztett fel – közölte a helyi polgári védelem szombaton.

Tudatták: egy-két napon belül teljesen elolthatják a tüzet.

Szombaton közel 1500 tűzoltó dolgozott repülőgépek segítségével.

Nyáron eddig ez a legnagyobb erdőtűz Portugáliában, amely letarolta az UNESCO globális geoparkjainak listáján szereplő természetvédelmi övezetet.

Hírdetés

A természet és az erdők megőrzésével foglalkozó portugál intézet (ICNF) egyik illetékese, Elmano Silva hangsúlyozta, hogy prioritásként kezelik a terület ökoszisztémájának helyreállítását, amely már elkezdődött.

Az erdőtűz oltásában részt vevők közül eddig tizenhatan könnyebben és hárman súlyosan megsérültek. Megelőzési céllal 116 embert kellett kitelepíteni a területről, de ők már hazatérhettek.

Portugáliában rendkívül szárazság van. Az országban közel egy évszázada nem volt olyan forró a július, mint az idei. Az év eleje óta mintegy 79 ezer hektár vált a lángok martalékává. A több mint száz ember halálát okozó 2017-es tűz óta nem égett le ekkora terület – mutatott rá az ICNF.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »