Síbiztosítás – kötni vagy nem kötni?

Síbiztosítás – kötni vagy nem kötni?

Bár a szakemberek évről évre hangsúlyozzák, hogy legyen szó nyaralásról vagy síelésről, nem érdemes külön erre a célra kötött biztosítás nélkül elindulni, mégis átlagosan minden második magyar biztosítás nélkül indul külföldre, komoly anyagi kockázatot vállalva ezzel. A legtöbben bele se gondolnak, hogy csak a sípályáról való lesiklással máris a szerencsére bízzák a testi épségüket és a bankszámlájukét is, hiszen egy helikopteres mentés akár 5.000-10.000 EUR-ig is terjedhet, egy kificamodott váll kezelése 2.000 EUR-ra is rúghat. A sérült hazaszállítása pedig akár ennél is többe kerülhet, egyes országokból 5.000-10.000 EUR közti költséggel is kalkulálhatunk.

Sokan (tévesen) úgy vélik, hogy a bankkártya mellé kapott ingyenes biztosítás fedezi az esetlegesen felmerülő váratlan kiadásokat, ám legtöbbször ezek csak néhány egyszerűbb, többnyire nyaralás során felmerülő biztosítási eseményre térítenek, limitált mértékig. Így, a síeléshez mindenképpen érdemes speciális fedezettel, külön erre a célra kötött biztosítassal készülni.

Nem árt az sem, ha indulás előtt díjmentesen kiváltjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát,

ám fontos tudni, hogy a síelés esetén szerzett speciális helyzetekre, pl. a hegyről való lejutásra vagy bizonyos sérülések ellátására ez se fog feltétlenül téríteni, így inkább csak egy ingyenes kiegészítő biztosításként érdemes gondolni e kártyára. További előny az utasbiztosítások javára, hogy tartalmaznak úgynevezett asszisztencia szolgáltatást is, amelynek keretében a biztosító munkatársai segítenek megszervezni többek között a sérült ügyfél orvosi ellátását, a hazautazását, a külföldi hatóságokkal és intézményekkel való kapcsolattartást, a meghibásodott autó elszállítását és szervizelését, tehát alapvetően minden felmerülő probléma esetében segítő kezet nyújtanak, és mindezt a saját anyanyelvünkön, így a nyelvi nehézségek sem okozhatnak külföldön problémát baj esetén.

Tallárom Tamás, a KöBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kárigazgatójának elmondása szerint, a biztosító utasbiztosítási terméke már alapesetben tartalmazza a sí- és felelősségbiztosítást. A másik személynek okozott személysérüléses vagy személyi sérüléssel is együtt járó események kapcsán keletkező tárgyrongálási károkat is megtérítik a limit erejéig, ami jelenleg 5 millió forint. Ez kellően nagyfokú védelmet nyújt a szerződést kötők számára, mivel magas a biztosítási összeg, és ezáltal az okozott károkat is átvállalja tőlük a biztosító.

Hírdetés

– mondta el a kárigazgató.

Fontos információ lehet az ügyfelek számára, hogy a kórház általában közvetlenül az utasbiztosítást szolgáltató társaság felé küldi meg a számláját, amennyiben a biztosított bemutatja a biztosítási kötvényét a kórházban, így az ügyfélnek nem kell megelőlegeznie az ellátás költségét.

Míg sok biztosító külön, emelt díjas terméket kínál a síelőknek, addig a KöBE kedvező árú, alap utasbiztosítási terméke a sífelszerelésekre is védelmet biztosít. Amennyiben a sí vagy egyéb téli sportra használt felszerelésünk (snowboard, korcsolya, stb.) baleset, tűz, vagy elemi kár következtében megsérül, megsemmisül, vagy azokat ellopják, elrabolják, a biztosító megtéríti a keletkezett kárt.

A KöBE tapasztalatai szerint rendszerint komplex orvosi vizsgálatok (képalkotó eljárások) merülnek fel leggyakrabban síbaleset esetén. Jellemző sérülések a térd vagy boka rándulása, zúzódás, amelyeknél – ha nem kell a hazaszállításról gondoskodni, akkor – csak a kórházi sürgősségi ellátás jelentkezik költségként, de tekintettel a külföldön tapasztalt borsos orvosi költségekre, ezek átlagos összege is 1000-2000 EUR. Halálos vagy súlyos, akár mentőhelikoptert igénylő balesetek esetében már mindenképpen milliós, egyes esetekben tízmillió forintos összegű mentési és orvosi költségekről beszélhetünk, amit a biztosítónak át kell vállalnia.

– beszélt a tapasztalatokról a KöBE kárigazgatója.

Összegezve mindenképp megállapítható, hogy a címbeli kérdés sokkal inkább az „érdemes síbiztosítást kötni” javára dől el, hacsak nem szeretnénk akár egy új autó árát is kockára tenni ahelyett, hogy naponta párszáz forintért biztosítjuk síelésünk gondtalanságát – és bankszámlánk biztonságát.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »